Η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ως γνωστόν, συνεχίζεται ως και τις 24 Ιανουαρίου, έχοντας κυριολεκτικά παραλύσει τον τομέα της παροχής υπηρεσιών (είτε υγείας είτε ασφαλιστικό) του φορέα και έχοντας οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένους σε ολόκληρη την χώρα.

Μια κατηγορία ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από την απεργία των γιατρών και του λοιπού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ είναι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς οι συνεχείς αναβολές των συνεδριάσεων των επιτροπών ΚΕΠΑ έχουν σαν συνέπεια την μη καταβολή των τόσο απαραίτητων για την επιβίωσή τους προνοιακών επιδομάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την όλη κατάσταση περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΜΕΑ Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, μιλώντας στο KavalaPress:

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ατόμων που αναμένουν να εξεταστούν από τις Επιτροπές ΚΕΠΑ. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι λόγω των απεργιών των γιατρών στην Καβάλα ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 2.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από τις Επιτροπές που έπρεπε να συνεδριάσουν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς οι επιτροπές που συνεδρίασαν ήταν ελάχιστες -συγκεκριμένα μόνο 7.

Κατά συνέπεια κάποιος που περίμενε ένα χρόνο για να περάσει από Επιτροπή, πρέπει να περιμένει τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες μέχρις ότου εξεταστεί. Αν λάβουμε υπόψη ότι περνάνε 20 ημέρες μέχρι να ληφθεί απόφαση και ότι χρειάζονται άλλοι 3 μήνες για να ξαναμπεί στην σειρά προκειμένου να πάρει τα χρήματα του επιδόματος, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια καθυστέρηση της τάξης του 1,5 χρόνου – εφόσον δεν γίνουν ενστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με μια διαδικασία επανασυγκέντρωσης των δικαιολογητικών τους λόγω παρόδου του χρόνου ( τα ΚΕΠΑ δίνουν αναπηρία συνήθως για 2 χρόνια). Υπό φυσιολογικούς ρυθμούς θα γίνονταν ανά μήνα 20 Επιτροπές, άρα τους τελευταίους 2 μήνες του 2013 θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν 40 επιτροπές. Από την στιγμή, όμως, που διεξήχθησαν μόλις οι 7 καταλαβαίνετε ότι περίπου 500 άτομα έχασαν τις Επιτροπές.

Σε αυτά τα 500 άτομα θα πρέπει, βέβαια, να προσθέσουμε και περίπου 1500 άτομα που δεν εξετάστηκαν, για διάφορους λόγους, καθ’ όλο το 2013. Και αυτά τα νούμερα ισχύουν μόνο για την Καβάλα. Σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιμούμε ότι πάνω από 25000 άτομα αναμένουν τις συνεδριάσεις των επιτροπών ΚΕΠΑ προκειμένου να λάβουν ένα επίδομα που μετά βίας ξεπερνάει τα 600 € το δίμηνο. Πλέον το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το σύστημα με τις Επιτροπές. Ωστόσο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Βάζουν χαντζάρι στην αναπηρία, κατάργησαν το ΕΚΑΣ σε αναπηρίες κάτω του 80%.

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν είναι βαθιά νυχτωμένοι, βλέπουν μόνον ποσοστά, βλέπουν μόνον νούμερα. Ακόμη, λόγω της απεργίας δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάρτες εισιτηρίων. Επίσης έχασαν το δικαίωμα απαλλαγής από τα τέλη Κυκλοφορίας ορισμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες. Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική…

ΠΗΓΗ: KavalaPress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης