Πάνω από 30.000 καρναβαλιστές στην Πάτρα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012, 21:29
Πάνω από 30.000 καρναβαλιστές στην Πάτρα
Η φαντασία, η σάτιρα, το χιούμορ, η ευρηματικότητα και πάνω από όλα η ζωντάνια και το κέφι κυριάρχησαν στη φετινή μεγάλη παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού. Για περισσότερες από τρεις ώρες περίπου, 30.000 καρναβαλιστές, με σύμμαχο τον καλό καιρό, προσέφεραν σε όσους παρακολούθησαν την παρέλαση ένα μοναδικό θέαμα, αποσπώντας το χειροκρότημα για τις ευφάνταστες και πολύχρωμες στολές τους με τις πρωτότυπες καρναβαλικές κατασκευές που τις συνόδευαν.

Η οικονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της καρναβαλικής έμπνευσης και αντιμετωπίστηκε με καυστικό χιούμορ και πολλές φορές με ανατρεπτικό τρόπο.

Η μεγάλη παρέλαση ξεκίνησε με την μπάντα του δήμου, για να ακολουθήσει η εμφάνιση του βασιλιά καρνάβαλου πάνω στο εντυπωσιακό του άρμα, ο οποίος συνοδευόταν από τη βασίλισσα του καρναβαλιού.

Ακολούθησαν τα σατιρικά και καλλιτεχνικά καρναβαλικά άρματα του Δήμου Πατρέων, που ήταν δημιουργίες των καλλιτεχνών του καρναβαλικού εργαστηρίου. Και στις δημιουργίες των αρμάτων κυριάρχησαν η οικονομική κρίση, οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, η τρόικα, καθώς και οι φιγούρες Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτικών. «Το τέρας της Τρόικα», «Η εξάρτηση της Ελλάδας», «Ταμείο Αποψίλωσης», «Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα» ήταν μερικά από τα άρματα που παρέλασαν, όπως και άρματα από το καρναβάλι των παιδιών. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση έκλεισε όπως πάντα, με το έθιμο της ρίψης μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας, από τρία διαφορετικά άρματα.

Την παρέλαση παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημαντικός ήταν ο αριθμός των επισκεπτών που αποφάσισαν να μεταβούν στην Πάτρα, για να παρακολουθήσουν την κορύφωση των εκδηλώσεων. Στα ξενοδοχεία της πόλης η πληρότητα ξεπέρασε το 90%, ενώ μεγάλος αριθμός επισκεπτών φιλοξενήθηκε σε συγγενικά και φιλικά σπίτια. Στο μεταξύ, από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησαν την παρέλαση εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, ενώ εμφανής ήταν η απουσία πολιτικών.

Πριν ξεκινήσει η παρέλαση, περίπου 100 άτομα έκαναν πορεία στην καρναβαλική διαδρομή, κρατώντας πανό και πλακάτ κατά των οικονομικών μέτρων, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα. Πολλοί από τους θεατές, μόλις έβλεπαν την πορεία, χειροκροτούσαν τους συμμετέχοντες σε αυτή, ενώ η αστυνομία, που είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν χρειάστηκε να επέμβει, αφού η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Η αυλαία του πατρινού καρναβαλιού αναμένεται να πέσει στις 21.00 το βράδυ στο μόλο του Αγίου Νικολάου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα παρουσιαστεί από μεγάλες οθόνες, όπου θα έχουν στηθεί, ένα δεκαπεντάλεπτο οδοιπορικό με τις καλύτερες στιγμές του φετινού καρναβαλιού. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στην πυρά ο βασιλιάς καρνάβαλος και θα ακολουθήσει η ρίψη πυροτεχνημάτων, υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ένα ντραμ θέαμα, που θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά, ενώ το γιορτινό κλίμα στην πόλη αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012, 21:43