Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021, 18:31
Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο ενώ ο κορωνοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη,  δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου Covid-19. 

H κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τις 19.000, με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τις 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική.

Χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τις 2.000. Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται στη Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών. Η καθηγήτρια είπε ακόμη ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ ως το νέο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά όπως τόνισε κυρίαρχο όπλο παραμένει η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021, 18:31