Μετά τα «καρφιά» της Βάσως Παπανδρέου, σειρά πήρε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, σε ένα διάλειμμα από τις διαλέξεις σε πανεπιστήμιο του Πακιστάν, «πετάχτηκε» στο Εφετείο, όπου «άδειασε» και αυτός, τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Παρότι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του,  αφού προτιμούσε να μιλά για «φοβερή πρωτόδικη απόφαση» σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, απέδωσε στον προκάτοχό του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα ρεκόρ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί των ημερών Τσοχατζόπουλου, όπως κατέθεσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, υπήρξε εκτόξευση στις δαπάνες των εξοπλιστικών με σχεδόν 5% του ΑΕΠ μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Ήμουν  μέλος του ΚΥΣΕΑ για έντεκα χρόνια», είπε ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζοντας το όργανο αποφασιστικής σημασίας: 

«Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο δωροδοκίας για τα ΤΟΡΜ1 στην εξεταστική επιτροπή. Και όχι μόνο για το κόμμα μου, αλλά για κανένα κόμμα. Τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό. Μόνο όταν έγιναν οι δίκες στη Γερμανία και τη Ρωσία μάθαμε πράγματα. Μόλις έλαβα γνώση για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία. Ήρθα σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου, τον κ. Ιβανοφ και αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία τα πλήρωσε δύο φορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου «οι στρατιωτικοί ήταν πολύ ικανοποιημένοι» για τα ΤΟRM1.«Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών, υπήρχε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει».

Πρόεδρος: Θυμάστε αν ο Τσοχατζόπουλος σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις επιχειρηματολόγησε υπέρ αυτής της επιλογής;

Παπαντωνίου: Δεν είχαμε άλλη σχέση πέραν της αυστηρά επαγγελματικής.

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη;

Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει…

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του Τσοχατζόπουλου,τη μη υπουργική ζωή, σας προκαλούσαν εντύπωση οι συνθήκες ζωής του σε σχέση με…

Παγορόπουλος (συνήγορος Άκη): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από εδώ με βίλες και πισίνες.

Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολίτες. Να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως,  ιδιαίτερα για όλη  την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Λεων. Κότσαλης (συνήγορος Άκη): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ από τον Τσοχατζόπουλο, σε τι κατάσταση το βρήκατε;

Παπαντωνίου:  Σε ό,τι  αφορά τα οικονομικά του υπουργείου, υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, μαζί με Ισραήλ και Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς, το οποίο -όπως σωστά είπε ο κ. Σημίτης- έπρεπε να κοπεί… Για τον λόγο αυτο, όταν ανέλαβα το ΥΕΘΑ, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του δημοσίου. Εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα. Η μίζα έχει πολλές εξηγήσεις. Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Εγώ δεν πρόκειται να υποκαταστήσω τη δικαιοσύνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης