Ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αφήνει το πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξαν τρεις κορυφαίοι νομικοί, ανάμεσά τους και η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ.

Ανάλογη στάση τηρεί και το Υπουργείο Πολιτισμού, με τον Αριστείδη Μπαλτά να δηλώνει στον βρετανικό «Guardian»: «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να οδηγήσουν έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΗΕ, να σταθεί στο πλευρό μας κατά του Βρετανικού Μουσείου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας ο κ. Μπαλτάς σημειώνει: «Εάν ο ΟΗΕ, που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου, πει ότι ”τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν”, τότε θα πάμε στο δικαστήριο, γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα ενεργεί εις βάρος της ανθρωπότητας. Δεν θεωρούμε τον Παρθενώνα αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ως κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Πολιτισμού εκτιμά πως είναι πιθανή μία αρνητική έκβαση της υπόθεσης για την Ελλάδα.

«Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους και αφού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το θέμα της επιστροφής θησαυρών που απομακρύνθηκαν από διάφορες χώρες, τότε δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη νομική βάση» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πόρισμά του, συνολικής έκτασης 142 σελίδων, οι νομικοί προβάλλουν την «εργαλειοθήκη» βάσει της οποίας θα μπορούσε να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Για τους δικηγόρους Τζέφρι Ρόμπερτσον, Νόρμαν Πάλμερ και Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ η υπόθεση δεν αποτελεί χαμένο αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να φέρει τη Βρετανία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ή μέσω της UNESCO θα μπορούσε να ζητηθεί μία «συμβουλευτική απόφαση» από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τους νομικούς, εάν η Ελλάδα επέλεγε τη νομική οδό, θα ανάγκαζε τη Βρετανία να αλλάξει τη μέχρι τώρα άκαμπτη στάση της και να συμφωνήσει σε διαιτησία ή διαμεσολάβηση.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν ότι η αφαίρεση των Γλυπτών από τον λόρδο Έλγιν ήταν παράνομη.

«Θεωρούμε ότι το διεθνές δίκαιο έχει εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε να αναγνωρίζει, ως τμήμα της κυριαρχίας ενός κράτους, το δικαίωμά του να διεκδικήσει πολιτιστικά αγαθά μεγάλης ιστορικής σημασίας, που λανθασμένα αφαιρέθηκαν στο παρελθόν. Αυτός ο κανόνας δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ανακτήσει και να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα» σημειώνουν.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πόρισμα στα αγγλικά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης