Με αρκετούς από τους 200.000 «αιώνιους» φοιτητές να παίρνουν τη μεγάλη απόφαση και να επιστρέφουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, βγάζοντας τα σκονισμένα συγγράμματα από τις κούτες και τις βιβλιοθήκες, το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε την Τετάρτη πως η απόφαση για τη διαγραφή τους εναπόκειται πλέον στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων των ιδρυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ανοικτό «παράθυρο» για την παραμονή των εν λόγω φοιτητών στα μητρώα των ιδρυμάτων με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το υπουργείο με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να δώσει αλλού την «καυτή πατάτα» των διαγραφών, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως πρόκειται για προσπάθεια «επιβράβευσης» της απόφασης πολλών «αιώνιων» φοιτητών να κάνουν το μεγάλο «come back» και να ξεκινήσουν εκ νέου τη διαδικασία για να πάρουν το πτυχίο τους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των ανενεργών φοιτητών διαμορφώνεται στους 330.000. Η απόφαση για απομάκρυνση από τα μητρώα των σπουδαστών που δεν εμφανίζονται για χρόνια σε εξεταστικές και μαθήματαεντάσσεται στις προσπάθειες για εξορθολογισμό της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Το… μπαλάκι στα πανεπιστήμια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ιδρύματα τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή, ή μη, των φοιτητών, μπορούν στον Οργανισμό τους να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας» επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ, των Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, αναφορικά με την «ανάγκη ελαστικοποίησης του Ν. 4009/2011» για τη διαγραφή ή μη φοιτητών.

Οι δύο βουλευτές είχαν τονίσει στην ερώτησή τους ότι το υπουργείο πρέπει να ελαστικοποιήσει τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνονται οι μακροχρόνιοι φοιτητές που αντιμετωπίζουν τη διαγραφή τους, δεδομένου ότι τα ελληνικά νοικοκυριά μαστίζονται την τελευταία τετραετία από την οικονομική κρίση. Είχαν ζητήσει μάλιστα από τον κ. Λοβέρδο να απαντήσει και αν θα πρέπει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να εξετάζουν και τις κατά περίπτωση δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και αναλόγως να κρίνουν και να αποφασίζουν.

Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τα τριμελή συμβούλια των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και των προέδρων των ΤΕΙ, όπου επικυρώθηκε η απόφαση η οποία αναφέρει ρητά ότι «οι διοικήσεις των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα είναι εκείνες οι οποίες θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τους “αιώνιους” φοιτητές». Αυτό σημαίνει πως τα ίδια τα ιδρύματα θα είναι αρμόδια πλέον για τη χορήγηση ενδεχόμενης παράτασης σε συγκεκριμένους φοιτητές, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προσπάθειά τους για να πάρουν το πτυχίο τους, έχοντας παραμείνει νωρίτερα ανενεργοί για πολλά χρόνια ή ξεπερνώντας κατά πολύ τον χρονικό ορίζοντα φοίτησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καλούνται να κάνουν οι «αιώνιοι» φοιτητές είναι να έρθουν σε επαφή με τη γραμματεία του τμήματός τους, προκειμένου να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μη διαγραφή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης