Παραδοσιακά παζάρια στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013, 14:27
Παραδοσιακά παζάρια στα Χανιά
Στα μονοπάτια της παράδοσης «ταξίδεψαν» και φέτος, ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στις Βουκολιές και τις Βρύσες των Χανίων, όπου οι τοπικοί φορείς οργάνωσαν παραδοσιακά παζάρια, προσαρμοσμένα βέβαια και στο πνεύμα της εποχής.

Ο καλός καιρός βοήθησε πολύ κόσμο να βρεθεί και στα δυο παζάρια, στα οποία υπήρχαν στους πάγκους παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, κάθε λογής αντικείμενα ,ενώ ξεχωριστή θέση, παρά τις αντιρρήσεις, που κατά καιρούς εκφράζονται, είχε και η αγορά ζώντων ζώων.

Ωστόσο η αγοραστική κίνηση και στα δυο παζάρια ήταν εμφανώς επηρεασμένη από την οικονομική κρίση και περιορίστηκε κυρίως στα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και στα μικροδώρα.

Αποτέλεσε ωστόσο σημαντική οικονομική ανάσα για τους επιχειρηματίες εστίασης των δυο περιοχών καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που γεύτηκαν νηστίσιμους μεζέδες απόλαυσαν το καφέ και το ποτό τους .« Το παζάρι στις Βουκολιές είναι θεσμός.

Και φέτος αποτέλεσε σημείο αναφοράς, αν και αναβλήθηκαν όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις λόγω του θανάτου του μακαριστού Ειρηναίου», δήλωσε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, κάνοντας γνωστό ότι για φέτος δόθηκαν άδειες σε 110 μικροπωλητές να στήσουν τους πάγκους τους.

Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, στις Βουκολιές του δήμου Πλατανιά που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης , ξεκίνησε ως μια διοργάνωση εμπορικών συναλλαγών, μετά έγινε ένας τόπος ανταμώματος συγγενών και γνωστών από τα γύρω χωριά και σήμερα είναι ένα ξεχωριστό πανηγύρι για όλη την Κρήτη.

Παλαιότερα αποτελούσε και νυφοπάζαρο καθώς κοπελιές από τα γύρω χωριά βρισκόταν εκεί για να ανταμώσουν και να γνωρίσουν το ταίρι τους.Οι πρώτες αναφορές για το παζάρι των Βουκολιών γίνονται στα μέσα του 19ου αιώνα.

Την άνοιξη του 1851 ο Βρετανός χαρτογράφος Thomas Abel Brimage Spratt, που βρισκόταν στην Κρήτη, κατέγραψε, μεταξύ άλλων την εμπειρία του όταν βρέθηκε εκεί.Ανάλογη εμποροπανήγυρη διοργανώθηκε και στις Βρύσες, με πρωτοβουλία του δήμου Αποκορώνου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Μαρκάκης « η δημοτική Αρχή φιλοδοξεί να αναδειχθεί η εμποροπανήγυρη σε μεγάλη τοπική γιορτή για ολόκληρο τον δήμο και να καθιερωθεί τρεις φορές τον χρόνο (Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο και Χριστούγεννα), ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να καθιερωθεί τουλάχιστον και σε 15 νθημερη βάση».

Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής που από το 2011 αναβίωσε στην Κίσσαμο δεν πραγματοποιήθηκε φέτος με απόφαση του δήμου και των διοργανωτών λόγω του θανάτου του τέως Μητροπολίτη Κισσάμου - Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013, 14:28