«Παραλύει» ο χώρος της Υγείας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 05:32
«Παραλύει» ο χώρος της Υγείας
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου, γιατροί, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε μια ύστατη προσπάθεια να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και προσωπικό.

«Έχει διαμορφωθεί μια οικτρή πραγματικότητα που εξευτελίζει τον άνθρωπο και τους εργαζόμενους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την οποία στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11.00 το πρωί, στην οποία θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Λήμνου και της Ικαρίας.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τελούν υπό κατάρρευση» επισήμαναν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, τη στιγμή που, όπως είπαν, «1,5 εκατομμύριο άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συνιστώντας, πλέον, μία βραδυφλεγή "υγειονομική βόμβα" με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία».

«Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν τις 6.500 και σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν περίπου τις 20.000», σημείωσε ο κ. Κουτσιουμπέλης, προσθέτοντας ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα κλίνες σε ΜΕΘ να κλείνουν, μονάδες και εργαστήρια να υπολειτουργούν, σύγχρονα μηχανήματα να βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ να "καρκινοβατεί"».

Έμφαση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έδωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τους 500.000 εξωτερικούς ασθενείς και 52.000 νοσηλευόμενους ετησίως. Συνολικά, οι κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι πάνω από 1.400 και όλες οι ειδικές μονάδες του νοσοκομείου στελεχώνονται με αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ο οποίος βρίσκεται πολύ κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλείας.

Για «εφιαλτική κατάσταση» στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ μίλησε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέροντας ότι 5.000 γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν 10.000.000 ανθρώπους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 06:32