Παράταση για το κοινωνικό μέρισμα ζητεί ο ΣτΠ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, 15:19
Παράταση για το κοινωνικό μέρισμα ζητεί ο ΣτΠ
Με εισήγησή του ο Συνήγορος του Πολίτη αιτείται την παροχή της δυνατότητας υποβολής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Η ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε ότι πολλοί πολίτες χάνουν την παροχή όχι επειδή δεν τη δικαιούνται, αλλά επειδή στερήθηκαν τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης, λόγω μίας νομοθετικής ανακολουθίας.
Ειδικότερα, ο ΣτΠ αναφέρει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια του Κοινωνικού Μερίσματος διευρύνθηκαν με Υπουργική Απόφαση που άρχισε να ισχύει στις 7/7/2014, χρονικό σημείο, όμως, κατά το οποίο είχε ήδη εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης (30/6/2014).

Επισημαίνει δε ότι δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης είχε εκπνεύσει μία εβδομάδα πριν δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα διευρυμένα οικονομικά κριτήρια, όσοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 30/6/2014, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις με τα μέχρι τότε ισχύοντα, στερήθηκαν τη δυνατότητα να αιτηθούν την παροχή, παρόλο που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τη δικαιούνται.

Για την άρση όσων αδικιών προκαλεί η ανακολουθία αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει, σε επιστολή που απευθύνει στη Γενική Γραμματεία ∆ημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, να παραταθεί η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέχρι τις 31.12.2014.

Επιπλέον, η Αρχή διαπίστωσε ότι οι απορριπτικές απαντήσεις που φθάνουν, είτε ηλεκτρονικά είτε εγγράφως, στους αιτούντες, χαρακτηρίζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων από ασάφεια και δεν επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να διακριβώσουν με ασφάλεια την ορθότητα του περιεχομένου τους.

Για το υπαρκτό αυτό πρόβλημα ο Συνήγορος προτείνει την υιοθέτηση μίας ενιαίας προκατασκευασμένης φόρμας απαντήσεων, στην οποία θα είναι συμπληρωμένα τα ποσά που απαιτεί ο νόμος και θα συμπληρώνονται από την Υπηρεσία, στα αντίστοιχα πεδία, τα ποσά που αφορούν το συγκεκριμένο αιτούντα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, 15:21