Στην ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης «επιστρέφουν» για άλλα δέκα χρόνια δύο ιστορικά μνημεία της πόλης, το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί, η σύμβαση για την παραχώρηση χρήσης των οποίων, με το Υπουργείο Πολιτισμού, είχε λήξει από το 2006 και δεν ανανεωνόταν, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η σημερινή διοίκηση δίνει λύση στο θέμα, με την υπογραφή νέας σύμβασης, ώστε στους συγκεκριμένους χώρους να μπορούν να διοργανώνονται νόμιμα οι όποιες πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ζήτημα θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει τη συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία ξεκίνησε το 1986, όταν υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκαν στον δήμο για 20 χρόνια τα μνημεία Αλατζά Ιμαρέτ και Γενί Τζαμί, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως πολιτιστικά κέντρα, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη λειτουργία τους ως εκθεσιακά κέντρα.

Ο δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να συντηρεί τα δύο κτίσματα-μνημεία συστηματικά και να αποκαθιστά βλάβες και φθορές, σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο, η σύμβαση έληξε το 2006 και δεν ανανεώθηκε εδώ και πέντε χρόνια, παρά τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο δήμος εξακολουθούσε να πραγματοποιεί εκθέσεις, έχοντας μία «σιωπηρή παράταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλατζά Ιμαρέτ

Το Αλατζά Ιμαρέτ, που σημαίνει «Πολύχρωμο άσυλο» ή Ισάκ Πασά τζαμί, βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στην είσοδο του κτηρίου υπάρχει επιγραφή, σύμφωνα με την οποία το Αλατζά Ιμαρέτ ιδρύθηκε το 1484 από τον Ισάκ Πασά, ο οποίος ήταν Μεγάλος Βεζίρης επί Μωάμεθ Β’Α και διοικητής της Θεσσαλονίκης επί Βαγιαζίτ Β’Α.

Ανήκει στην κατηγορία των πρώιμων οθωμανικών τζαμιών, που κάλυπταν και άλλες ανάγκες, όπως σίτιση, διαμονή, συναντήσεις μοναστικών ταγμάτων.

Η ονομασία Αλατζά Ιμαρέτ οφείλεται στους πολύχρωμους λίθους σε ρομβοειδή σχήματα που κοσμούσαν το μιναρέ του τζαμιού, του οποίου σώζεται μόνο η βάση.

Γενί Τζαμί

Το Γενί Τζαμί βρίσκεται ανατολικά της οδού Βασιλίσσης Όλγας, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Ήταν το τζαμί των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1922, στέγασε για μικρό χρονικό διάστημα πρόσφυγες και από το 1925 έως και το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Το κτήριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του. Στο προαύλιο φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης