Εγκαύματα πρώτου βαθμού, αλλεργικές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα, ίλιγγοι, διαταραχές της μνήμης και δύσπνοια ήταν ορισμένα μόνο από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε φύλακας αυτοκινήτων γνωστής ιαπωνικής εταιρείας, τα οποία βρίσκονταν δίπλα σε εργοστάσιο γνωστής γαλακτοβιομηχανίας.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2002, όταν ο φύλακας, που βρισκόταν στον χώρο φύλαξης, αισθάνθηκε ζαλάδες, έντονη φαγούρα στα ακάλυπτα μέρη του σώματος του, ενώ τις επόμενες μέρες εμφανίστηκαν στο σώμα του εξανθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τα συμπτώματα, ο παθών επισκέφθηκε πολλά νοσοκομεία της Αθήνας, όπου οι γιατροί διέγνωσαν σωρεία προβλημάτων υγείας, όπως «ισχαιμικές αλλοιώσεις στα βασικά γάλλια», «αποφρακτική πνευμονοπάθεια του τύπου του βρογχικού άσθματος μεικτής αιτιολογίας» κ.α.

Από την άλλη πλευρά, η εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων διαπίστωσε βλάβες και φθορές στα εξωτερικά μέρη των αυτοκινήτων, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες σε αμάξια που ήταν σταθμευμένα κοντά στη γαλακτοβιομηχανία.

Όπως διαπιστώθηκε, ύστερα από την έρευνα των αρμοδίων, τα προβλήματα ξεκίνησαν ύστερα από επικίνδυνη διαρροή θειικού οξέος από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας και συγκεκριμένα από πλαστικό αγωγό που δεν είχε αντικατασταθεί για πέντε- και πλέον- χρόνια. Από το εργοστάσιο διέρρευσαν συνολικά 150 λίτρα θειικού οξέος, με αποτέλεσμα η ζωή του φύλακα να τεθεί σε κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους παραπάνω λόγους, το Εφετείο με απόφασή του υποχρέωσε τη βιομηχανία να καταβάλλει το ποσό των 20.000 ευρώ σε φύλακα για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε, απόφαση η οποία επικυρώθηκε σήμερα από τον Άρειο Πάγο.

Ο Άρειος Πάγος αναφέρει στην απόφασή του ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της γαλακτοβιομηχανίας αποσιώπησαν το γεγονός της διαρροής και δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερώσουν τους εργαζομένους της αντιπροσωπείας των αυτοκινήτων προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για την υγεία τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης