Μεσούσης της «θύελλας» των αντιδράσεων που προκάλεσε η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Siemens, με βάση την οποία «καθάρισαν» ποινικά όλοι οι κατηγορούμενοι είτε γιατί αθωώθηκαν είτε γιατί παραγράφηκαν λόγω 20ετούς παραγραφής κάποιων πράξεων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάρου Ισίδωρος Ντογιάκος προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς νέα παρέμβαση για το αποκαλούμενο επί σειρά ετών κορυφαίο σκάνδαλο. Έτσι, μετά την έρευνα για το ακανθώδες θέμα της παραγραφής, ο κ. Ντογιάκος ζητά ολόκληρη την επίμαχη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για να κρίνει εάν χωρεί η όχι άσκηση αναίρεσης σε αυτή.

Να σημειωθεί βέβαια, πως αυτό θα εξεταστεί εφόσον η συγκεκριμένη απόφαση καθαρογραφεί, κάτι που πιθανολογείται ότι θα ολοκληρωθεί όχι τώρα αλλά μετά από μήνες. Τότε και μόνο τότε, θα κριθεί εάν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση η οποία θα οδηγήσει στην πιθανή επανεξέταση της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιφυλάσσεται για το τι μέλλει γενέσθαι, ζητά να πάρει στα χέρια του την απόφαση του δικαστηρίου για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Παράλληλα, όμως είναι σε εξέλιξη η άλλη έρευνα που ζήτησε ο κ. Ντογιάκος να διενεργηθεί, με παραγγελία του, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες δικαστών, εισαγγελέων ή άλλων για την καθυστερημένη διερεύνηση και εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens.

Στην παραγγελία του εκείνη πάντως ο κ. Ντογιάκος , στρέφει τα βλέμματα στις αλλαγές που έγιναν στους νόμους  Ποινικούς Κώδικες το 2019, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επηρέασαν επί το ευνοϊκότερο την ποινική αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγραφή αξιοποίνων πράξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέραν τούτων, αναφέρει χαρακτηριστικά  στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».

Η παραγγελία προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έρευνα, περιλαμβάνει σαφή εντολή:« Να διερευνήσετε αν συντρέχει η όχι περίπτωση πράξεων η παραλείψεων, αξιοποίνου χαρακτήρα, προσώπων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».

Υπενθυμίζεται πως  για τις πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος που τελέστηκαν μετά το 2002 το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορουμένους, κρίνοντας επί της ουσίας ότι δεν προέκυψε παράνομος πλουτισμός στελεχών του ΟΤΕ από μίζες της Siemens για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του Οργανισμού. Κανένα άλλο σκεπτικό δεν ανακοινώθηκε από έδρας  για το εάν προέκυψε μαύρο χρήμα από δωροδοκία σε περίοδο που κρίθηκε παραγεγραμμένη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης