Να παραμείνει η ΕΡΤ ανοικτή ζήτησε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δηλώνοντας πάντως υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές της Προεδρίας, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής τόνιζαν ότι η πάγια θέση του Κ. Παπούλια ως προς το κλείσιμο της ΕΡΤ με ό, τι αυτό συνεπάγεται, είναι ότι «η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοικτή και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο».

Σε ερώτηση εάν η θέση του Προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα της κυβέρνησης οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι δεν πρόκειται για ρήξη, «δεν παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου». Το μόνο που θέλει η Προεδρία, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, είναι να μη δείχνει μαύρο η ΕΡΤ.

Xιονοστιβάδα αντιδράσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαν Πολ Φιλιπό, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ βρίσκονται στην Αθήνα και συμπαραστέκονται στους εργαζομένους της δημόσιας τηλεόρασης. 

Η EBU προσέφερε συχνότητα για τη μετάδοση του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων, έχοντας ζητήσει από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία έκανε σαφές πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά στην κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».

Flash Camera 4
Απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, ζητεί την άμεση επαναφορά του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.

Όπως είπε σε δηλώσεις του από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η EBU θα παραδώσει στον κ. Στουρνάρα επιστολή με την οποία ζητεί την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την επαναφορά του σήματος στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο κ. Φιλιπό τόνισε ακόμη πως θέλει μακροπρόθεσμα η δημόσια ελληνική τηλεόραση να είναι ισχυρό μέλος της EBU, ανεξάρτητη, πλουραλιστική, διάφανη και βιώσιμη και πως το κράτος πρέπει να βοηθήσει το δίκτυο να χτίσει το μέλλον του.

«Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί της επιτυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της EBU, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να στηρίξει τους εργαζομένους στην ΕΡΤ.

Παρατήρησε, τέλος, πως η επιτυχία εδράζεται στην ελευθερία της έκφρασης, στον πλουραλισμό και τον πολιτισμό.

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Εργαζόμενοι της Ραδιοτηλεόρασης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεών τους, διαμαρτυρήθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, αναρτώντας ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε: «Η ΕΡΤ δεν είναι για πούλημα». 

Επίσης, παρέθεσαν φωτογραφίες από ανθρώπους των τεχνών οι οποίοι έζησαν και αναδείχθηκαν μέσα από την ελληνική ραδιοτηλεόραση.

Τη Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται, τελικά, να συζητηθεί και να αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία θα αναστέλεται προσωρινά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αιτία ήταν το ζήτημα ακρόασης των απόψεων της ΠΟΣΠΕΡΤ, που τέθηκε προκειμένου να εκδοθεί η προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα γίνει μία ώρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία από το Μονομελές Πρωτοδικείο

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία στα μέσα ενημέρωσης που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με αποτέλεσμα να επιβληθεί «μαύρο» στην ενημέρωση και να εμποδισθεί και η έκδοση των εφημερίδων. Ωστόσο, η ΕΣΗΕΑ θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της με ευθύνη των Ενώσεων.

Το δικαστήριο αφού απέρριψε και την πρόσθετη παρέμβαση των εναγομένων της ΕΣΗΕΑ έκρινε ότι «οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κηρύχτηκαν από τις 13/6 είναι παράνομες» και απαγορεύει τη συνέχισή τους.

Με την απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε την παρούσα απόφαση «προσωρινά εκτελεστή».

Οι απεργίες του διασωματειακού των εργαζομένων στα ΜΜΕ κρίθηκαν ως παράνομες μέχρι να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας είχαν προσφύγει τρία εκδοτικά συγκροτήματα, ζητώντας να σταματήσουν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΕΣΗΕΑ.

Τη γενική απεργία είχαν κηρύξει: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, η ¨Ενωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και η Ένωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.

ΝΔ: Αντιδράσεις για τη συνέχιση της απεργίας

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ και των υπόλοιπων δημοσιογραφικών ενώσεων για συνέχιση της απεργίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ, προκάλεσε την αντίδραση της Νέα Δημοκρατίας.

Το γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Η σημερινή ανακοίνωση των καθοδηγούμενων συνδικαλιστών δημοσιογράφων είναι δείγμα του πανικού τους, τώρα που αμφισβητούνται τα προνόμια κάποιων εκλεκτών τους. Ένα είναι βέβαιο ότι επιβάλλουν τη φίμωση τώρα που ο Εισαγγελέας ακουμπάει και τους ίδιους στο “μαγαζί” τους, το οποίο δυστυχώς πληρώνει ο Ελληνικός Λαός. Είναι προφανές ότι είμαστε απέναντί τους, αλλά δίπλα στους “φιμωμένους” από τη συνδικαλιστική τους ηγεσία εργαζόμενους στα ΜΜΕ».

Σχέδιο-γέφυρα ψάχνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η περιουσία της δημόσιας τηλεόρασης και να δοθούν οι αποζημιώσεις σε όλους όσοι θα απολυθούν.

Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου επεξεργάζεται ένα σχέδιο, προκειμένου η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει σύντομα, μέχρι να είναι έτοιμη και να βγει στον αέρα η ΝΕΡΙΤ.

Το εν λόγω σχέδιο θα συζητηθεί, όπως όλα δείχνουν, στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης