Την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσαν οι κατηγορίες για εξευτελισμό 5 προσφυγόπουλων από τη Συρία από αστυνομικούς του ΑΤ Ομονοίας, διότι είχαν πάνω τους πλαστικά όπλα που προορίζονταν για θεατρική παράσταση.

«Οι γελοίες πτυχές αυτής της υπόθεσης δεν θα πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από την εξαιρετικά σοβαρή και βαθιά ανησυχητική φύση των κατηγοριών εναντίον οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών υπό κράτηση κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτοποίησης», ανέφερε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν αυτές οι κατηγορίες για χτυπήματα και άλλες μορφές κακοποίησης αποδειχθούν αληθινές, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες θα διεξαχθούν όπως επιβάλλεται. Θα πρέπει να διερευνήσουν, επίσης, κατά πόσον ‘φυλετικός χαρακτηρισμός’ έπαιξε ρόλο στα κίνητρα αυτών των αστυνομικών να προκαλέσουν τέτοια κακοποίηση στα παιδιά».

«Η σοβαρότητα αυτών των κατηγοριών εναντίον της Αστυνομίας επιβάλλει εξονυχιστική διερεύνηση, και εάν αποδειχθούν αληθείς, πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες πρέπει να κινηθούν ενάντιον των αστυνομικών που φέρονται ως οι υπεύθυνοι», ανέφερε ο John Dalhuisen.

«Η Αστυνομία πρέπει να διασφαλίσει ότι περιστατικά όπως τα καταγγελόμενα εν προκειμένω πρέπει να μην συμβαίνουν ποτέ. To βασικό ερώτημα στο οποίο η Αστυνομία οφείλει να απαντήσει είναι το εξής: Θα συνέβαινε το ίδιο εάν πέντε ελληνόπουλα είχαν βρεθεί να έχουν μαζί τους παιχνίδια πλαστικά όπλα στο δρόμο στην Αθήνα;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πολυάριθμες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που καταγγέλλουν κακοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:
Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες στο ΑΤ Ομονοίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης