Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση δολοφονίας Αρχιμανδρίτη στη Μεσσηνία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 07:15
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση δολοφονίας Αρχιμανδρίτη στη Μεσσηνία
Στο προσκήνιο επιστρέφει η υπόθεση της δολοφονίας του 54χρονου Αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου, στη Χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος Mεσσηνίας, τον Φεβρουάριο του 2014.

Στους δύο δράστες που κατά το αρχικό στάδιο μετά τη σύλληψή τους φέρεται να είχαν ομολογήσει, αποδόθηκαν διαφορετικές ποινές. Ο μεν (τότε) ανήλικος, με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Ο δε 25χρονος, πριν λίγους μήνες, αθωώθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας.

Όλα αυτά, ήταν προφανώς αρκετά για να προκαλέσουν παρέμβαση του Αρείου Πάγου, λίγο πριν ξεκινήσει σε δεύτερο βαθμό η δίκη του ανήλικου στην Καλαμάτα.

Άρειος Πάγος

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, το Μάιο προβληματίστηκαν μετά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του ΜΟΔ Καλαμάτας, που άφησε την υπόθεση χωρίς δράστη και με έναν ανήλικο να είναι συνεργός αγνώστου σε μια από τις σκληρότερες δολοφονίες. Μάλιστα, αρκετές ημέρες ήταν βασικό θέμα αναλύσεων μεταξύ νομικών, ενώ η πλευρά υπεράσπισης του ανήλικου που είχε καταδικασθεί, δήλωνε τότε μιλώντας στο «Θάρρος» ότι με την απόφαση αυτή «δεν μπορεί να θεμελιωθεί συμμετοχική ευθύνη του ανήλικου».

Παράλληλα, το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη από το ΜΟΔ (από τους 3 τακτικούς δικαστές και τους 4 ενόρκους), αφαιρούσε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών, το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Καθώς η υπόθεση και η εξέλιξή της έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ο Άρειος Πάγος ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση και να του αποσταλεί το σύνολο της δικογραφίας, μαζί φυσικά με την καθαρογραμμένη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας και την αθώωση του 25χρονου Γεωργιανού.

Στο μεταξύ, ήδη έχει ορισθεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης του (τότε) ανήλικου Έλληνα που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές ως απλός συνεργός στη δολοφονία και τη ληστεία του Αρχιμανδρίτη.

Η δίκη έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων Καλαμάτας στις 13 Οκτωβρίου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: tharrosnews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 07:15