Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι καταγγελίες για «όργιο» σπατάλης στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Το έναυσμα για την εισαγγελική έρευνα έδωσε πόρισμα κλιμακίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο περιγράφει το μέγεθος της σπατάλης που γίνεται για τη μισθοδοσία μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με «παχυλές» αποζημιώσεις οι οποίες παρέμειναν στο ίδιο ύψος παρά τη σχετική νομοθεσία που προέβλεπε τη μείωσή τους κατά το ήμισυ.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου θα διερευνηθούν όλα τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τα οποία δείχνουν πως τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξακολουθούν να απολαμβάνουν ένα μισθολογικό « παράδεισο» ακόμη και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών ζητά να επιστραφεί μεγάλο μέρος των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσιεύματα, παρά τους νόμους του 2010 και 2011 για μειώσεις μισθοδοσίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν προέβη εγκαίρως στις μειώσεις ενώ τα μέλη της εμφανίζονται από το 2007 ως το 2010 να πραγματοποιούν αυθημερόν περισσότερες από μια συνεδριάσεις και να αμείβονται για όλες ξεπερνώντας το όριο των 150 ευρώ ανά έτος που προβλέπεται. Ο πρόεδρος φέρεται να έπαιρνε αμοιβή 300 ευρώ ανά συνεδρίαση και τα μέλη με 250 ευρώ.

Χαρακτηριστικά εντοπίστηκαν επτά συνεδριάσεις σε μια ημέρα. Σύμφωνα με το κλιμάκιο το φαινόμενο αυτό ήταν σύνηθες το 2009, μειώθηκε το 2010 και εξαλείφθηκε το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, παρά τους νόμους που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και επικυρώθηκαν από πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μείωση της αποζημίωσης συμμετοχής σε τέτοιες συνεδριάσεις, αρχικώς κατά 7% και από 1.1.2010 κατά 50%, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστέρησε πολύ να τις εφαρμόσει.
Συγκεκριμένα το διάστημα 1.1.2010 – 28.2.2010 δεν διενεργήθηκε καμία μείωση στις αποζημιώσεις των συμμετεχόντων σε συνεδριάσεις, ενώ το διάστημα 1.3.2010 – 31.5.2010 διενεργήθηκε μείωση 7%. Από 1.6.2010 ως 31.3.2011 διενεργήθηκε επιπλέον μείωση 3% και μόνο μετά την 1.4.2011 υιοθετήθηκε η μείωση κατά 50%!

Ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο του 2011 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ανακληθούν οι μειώσεις και οι αποζημιώσεις να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.

Πέρα από όλα αυτά όμως, τόσο οι δυο τελευταίοι πρόεδροι της επιτροπής όσο και τα μέλη της, ενώ δεν δικαιούνταν επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, εμφανίζονται να τα εισέπρατταν από το 2004 ως τώρα κανονικά. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αμείβονταν κανονικά και κατά τις ημέρες που απεργούσαν. Όλα αυτά τα χρήματα, το υπουργείο οικονομικών ζητά να επιστραφούν. Θα παρακρατείται το 10% των μισθών μέχρι την εξόφληση του ποσού που θα βεβαιωθεί. Η ρύθμιση αυτή αφορά ακόμα και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης