Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας να διοργανώσει μια μεγάλη παραδοσιακή εκδήλωση την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου στέφθηκε από επιτυχία! Από το μεσημέρι της ημέρας, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας για να το ….τσικνίσει!

Με επίκεντρο το «Κουτούκι του Θανάση», την εμβληματική ταβέρνα της Παροικίας που έκλεισε πριν από 20 χρόνια, το 1998, για να ξανανοίξει την Τσικνοπέμπτη του 2018 ως χώρος για μία μόνο ημέρα επικουρώντας την εκδήλωση, η γιορτή αυτή της Αποκριάς, περιείχε άφθονη κρεοφαγία, ως είθισται τη συγκεκριμένη, ιδιαίτερη μέρα του χρόνου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σούβλες πήραν … «φωτιά» καθώς κρέατα κάθε είδους ψήνονταν σκορπώντας το χαρακτηριστικό άρωμά τους στην ατμόσφαιρα, κρασί και σούμα προσφέρθηκαν γενναιόδωρα και όλα αυτά, αποτέλεσαν ασφαλώς προϋποθέσεις για το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι που άναψε όταν οι Αστέριος Ρήγας και Νίκος Γιανναράκης έπαιξαν ζωντανά και τραγούδησαν νησιώτικους σκοπούς και τραγούδια.

Ο κόσμος που συμμετείχε έφαγε, ήπιε και χόρεψε σε ένα ξεφάντωμα που είχε κάτι από το άρωμα της παλιάς εποχής, τότε που την Τσικνοπέμπτη στήνονταν μεγάλα Αποκριάτικα γλέντια με γνήσιο χαρακτήρα και αυθόρμητο κέφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στενά του παραδοσιακού οικισμού που είχαν στολιστεί αποκριάτικα για να υποδεχτούν την εκδήλωση, ζωντάνεψαν, πήραν αποκριάτικο χρώμα και έγιναν ένα ξεχωριστό σκηνικό χαράς και γιορτινής διάθεσης που ενθουσίασε τον κόσμο.

Η Παροικία, τιμώντας το πανάρχαιο έθιμο που πέρασε στους Χριστιανικούς χρόνους και αναβιώνει κάθε φορά την Πέμπτη στο μέσον του Τριωδίου, προσέδωσε με αφορμή την εκδήλωση, μια διαφορετική νότα αποκριάτικης διασκέδασης στον γραφικότατο και μεγαλύτερο στις Κυκλάδες, παραδοσιακό οικισμό της.

Ο όμορφος κατάλευκος οικισμός με τα στενά σοκάκια, απέκτησε αυτή την ημέρα μια ζωηρή και γιορτινή όψη η οποία αγκάλιασε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πάρου που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όλοι μαζί και για πρώτη φορά, μια Τσικνοπέμπτη τόσο υπέροχη, μέσα σε ένα περιβάλλον που διασώζει την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού και το οποίο έγινε σκηνικό για μια από τις παραδοσιακότερες λαϊκές γιορτές του τόπου μας.

Πηγή: parianostypos.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης