Την πόλη των Ιωαννίνων ως τουριστικό προορισμό παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, προκειμένου να “επανασυστηθούν” και να συναντηθούν με επαγγελματίες του κλάδου με στόχο νέες συνεργασίες.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων τονίζοντας ότι το σύνθημα είναι “Τουρισμός 365 μέρες το χρόνο” μίλησε για τα Ιωάννινα και ανέφερε πως πρόκειται για μια πόλη με πλούσια ιστορία όπως αυτή αποτυπώνεται στα μνημεία και μουσεία, διαθέτει τις υποδομές που χρειάζεται, έχει ένα πανεπιστήμιο που αποτελεί μοχλό δημιουργίας, ανάπτυξης και εξέλιξης, βρίσκεται στο κέντρο των οδικών αξόνων της Ιόνιας και της Εγνατίας οδού, με ένα αναβαθμισμένο διεθνές αεροδρόμιο, διαθέτει δύο μεγάλα νοσοκομεία ενώ είναι πόλος συνεδριακού τουρισμού. Επίσης, φιλοξενεί πολλές αθλητικές δράσεις και η λίμνη της δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. «Γίνονται κωπηλατικοί αγώνες πανευρωπαϊκής και όχι μόνο εμβέλειας ενώ φέτος είχαμε την τύχη να έχουμε κι έναν χρυσό ολυμπιονίκη», σημείωσε ο κ. Ελισάφ. Μίλησε επίσης για την δυναμική που έχουν τα Ιωάννινα και στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού. «Η μοναστική πολιτεία του νησιού είναι η τρίτη μετά τον Άθω και τα Μετέωρα κάτι το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο όπως και όλες τις άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όποιος έχει επισκεφθεί την πόλη, φεύγει με τον αέρα της υπόσχεσης μιας πόλης που συνεχώς αναπτύσσεται», είπε κατά τον χαιρετισμό της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια πόλη που διαθέτει όλα τα στοιχεία για να εξελίξει κάθε μορφή θεματικού τουρισμού, με ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, γαστρονομία και ιστορία. «Υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυστηρίου που σε κάνει να θέλεις να ανακαλύψεις κρυμμένες γωνιές μέσα και πέριξ της πόλης», είπε η υφυπουργός και επεσήμανε: «Το μοντέλο τουρισμού 365 μέρες το χρόνο που προωθούν τα Ιωάννινα άλλωστε, συνάδει με τις προτεραιότητες και του υπουργού μας Βασίλη Κικίλια. Άρα θα λέγαμε ότι τα Ιωάννινα γίνονται πόλη-πρότυπο ως προς αυτήν την πολιτική και θα το δούμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας με το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάνω από 320 εκατομμύρια θα δοθούν για τον τουρισμό, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την προβολή και παρουσίαση της πόλης των Ιωαννίνων ως τουριστικού προορισμού που έγινε στο πλαίσιο της “Διπλωματίας των Πόλεων” ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είπε ότι δίνει την ευκαιρία «να μιλήσουμε για τις κρυφές δυναμικές που υπάρχουν και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να ξανασυναντηθούμε με τις νέες τάσεις και με τους νέους τρόπους σκέψης».

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ιωαννίνων, Γεωργιος Λώλης, τα Ιωάννινα είναι μια πόλη που προσελκύει πολλούς τουρίστες τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό. Προ πανδημίας η πρώτη αγορά ήταν το Ισραήλ ενώ μεγάλη μερίδα τουριστών ερχόταν και από τα Βαλκάνια και δη από Αλβανία. Ειδικά οι Αλβανοί επισκέπτονται τα Ιωάννινα όχι μόνο για τουρισμό αλλά και για αγορές. Φέτος, σε μια πόλη που διαθέτει πάνω από 1.000 ξενοδοχειακές κλίνες με αρκετά πεντάστερα, τετράστερα και μπουτίκ ξενοδοχεία, η πλειονότητα των τουριστών (εκτός των Ελλήνων) προήλθε από Γαλλία και Γερμανία αλλά και Ιταλία. «Οι Ιταλοί είναι σταθεροί και έρχονται κυρίως για το “ήλιος-θάλασσα” στις παραλίες αλλά το συνδυάζουν και με τη διαμονή τους στα Ιωάννινα», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Κλειδί” για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου είναι η συνεργασία όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια του δήμου ενώ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΤ προχωρούν σε δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο 11-12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα το Συνέδριο Μικρών Νήσων, στο συνεδριακό κέντρο που υπάρχει στο νησί. Το διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρών Νήσων και όπως είπε ο δήμαρχος Ιωαννίνων στόχος του είναι να δείξει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που έχουν τα μικρά νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης