Πάσχα με… γεύση από Κέρκυρα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 13:24
Πάσχα με… γεύση από Κέρκυρα
Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη πλημμύρισαν και φέτος το νησί των Φαιάκων, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τα παραδοσιακά κερκυραϊκά έθιμα. Στο επίκεντρο βρέθηκε γι’ ακόμη μία χρονιά το Λιστόν, όπου έγινε η ρίψη των «μπότηδων».

Νωρίς το πρωί, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος και του σεπτού λειψάνου, συνοδεία των τεσσάρων φιλαρμονικών της πόλεως και της φημισμένης χορωδίας του Δήμου Κερκυραίων.

Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία, η οποία πραγματοποιείται σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, ο οποίος το 1553 έσωσε το νησί από τον λιμό.

Αμέσως μετά, έγινε η πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των «μπότηδων». Είναι το χαρακτηριστικό έθιμο που έχει κάνει την Κέρκυρα γνωστή στα πέρατα του κόσμου και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί επιρροή των Ενετών, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (την μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Oι Kερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το ενέταξαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Στις μέρες μας, τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινες στάμνες (μπότηδες) γεμάτες νερό.

Το «παρών» και στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου με τον σύζυγό της, Τόλη Βοσκόπουλο, και την κορούλα τους.

Λίγο πριν ξεκινήσει το σπάσιμο των κανατών, μάλιστα, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού που βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος ύψωσαν ένα πανό, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του τουρισμού και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Η zougla.gr μετέδωσε ζωντανά την εικόνα από τις εκδηλώσεις στην Κέρκυρα από το www.CorfuPress.com.

Δείτε και πάλι το video  τις καλύτερες στιγμές.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 13:24