Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Ελένη Καραθάνου

Το zougla.gr επισκέφτηκε τα Ιεροσόλυμα λίγες μέρες πριν από το Πάσχα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπόλεως, κ. Ισίδωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που ζούμε στο ιερό αυτό μέρος είναι το Άγιο Φως. Επίσης ,άλλο ένα είναι το ότι βρισκόμαστε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μια χούφτα Έλληνες μοναχοί και κατέχουμε την πρώτη θέση στα Πανάγια προσκυνήματα», δηλώνει στον φακό του zougla.gr, μέσα από τον Πανάγιο Τάφο.

Δείτε το οδοιπορικό:

Η ανταποκρίτρια του zougla.gr στα Ιεροσόλυμα, Έλενα ΚαραθάνουΈνας ευλογημένος προορισμός που για τους περισσότερους προσκυνητές αποτελεί όνειρο ζωής, είναι αναμφισβήτητα το ταξίδι στα Ιεροσόλυμα την Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα τάμα, μια προσευχή στα μέρη όπου μαρτύρησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός, αποτελούν την πιο ισχυρή κινητήριο δύναμη του ανθρώπου για να φτάσει στον προορισμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πάσχα εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί ταξιδεύουν στους Άγιους Τόπους για να εκπληρώσουν έναν σκοπό. Να σταθούν μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, εκεί όπου Τάφηκε ο Ιησούς, να προσκυνήσουν με ευλάβεια και να προσευχηθούν.

Είναι παράξενο αλλά φτάνοντας κάποιος στα Ιεροσόλυμα, παρά την πίστη που κρύβει μέσα του και μην ξεχνώντας τον αρχικό του σκοπό, έρχεται αντιμέτωπος με εμπόδια, συνεχόμενες προστριβές και παρεξηγήσεις με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Ακόμα και εκείνος που δεν αισθάνεται την ανάγκη να πιστέψει στον Θεάνθρωπο, αναρωτιέται γιατί οι ταξιδιώτες έρχονται αντιμέτωποι με τόσα πολλά «δαιμόνια» εκείνες τις μέρες στο συγκεκριμένο μέρος…

​Την παραμονή της τελετής του Αγίου Φωτός, ελέγχεται ο εσωτερικός χώρος του Πανάγιου Τάφου, παρουσία εκπροσώπων των Αρμενίων και των υπολοίπων δογμάτων, για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να προκαλέσει φωτιάΟ Πανάγιος Τάφος αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη της χριστιανοσύνης και παρά τις πολλαπλές καταστροφές που υπέστη, κατάφερε ως εκ θαύματος, να αντέξει μέσα στους αιώνες τόσο από ειδωλολάτρες όσο και από αλλόθρησκους. Εκεί, στο μέρος όπου Τάφηκε ο Χριστός, προσεύχεται ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης για να δώσει το Άγιο Φως στους πιστούς. Την παραμονή της τελετής του Αγίου Φωτός, ελέγχεται ο εσωτερικός χώρος του Πανάγιου Τάφου, παρουσία εκπροσώπων των Αρμενίων και των υπολοίπων δογμάτων, για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να προκαλέσει φωτιά και στη συνέχεια σφραγίζεται η είσοδος του με μελισσοκέρι που έχει ετοιμαστεί από το πρωί. Μεγάλο ενδιαφέρον για το σφράγισμα του Πανάγιου Τάφου δείχνουν όλα τα δόγματα τα οποία με διάφορους τρόπους και πιέσεις κατάφεραν να αποκτήσουν δικαιώματα.

Το Μ. Σάββατο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης φορώντας ένα λευκό χιτώνα που συμβολίζει την Αγία Ανάσταση, εισέρχεται στο εσωτερικό μέρος του Πανάγιου Τάφου για να φέρει το Άγιο Φως. Η άφιξή Του γιορτάζεται με φωνές και νταούλια από τους πιστούς των περισσότερων δογμάτων που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο από τις πρώτες πρωινές ώρες. Άλλωστε για να βρεθεί κάποιος στον περιβάλλοντα χώρο του Πανάγιου Τάφου, θα πρέπει να είναι στο σημείο από τα ξημερώματα μαζί με χιλιάδες πιστούς που ταξίδεψαν μέχρι τα Ιεροσόλυμα για να βιώσουν αυτή την εμπειρία.

Η είσοδος του Πανάγιου Τάφου

Η ιστορία του Πανάγιου Τάφου

Στην είσοδο του Πανάγιου Τάφου οι πιστοί συναντούν την Αγία Αποκαθήλωση, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά προσκυνήματα. Είναι το σημείο του βράχου όπου μυροφόρες γυναίκες τοποθέτησαν το σώμα του Χριστού μετά τη Σταύρωση του, το άλειψαν με αρώματα, στη συνέχεια το τύλιξαν με σινδόνη και μετά το μετέφεραν και το ενταφίασαν στον Πανάγιο Τάφο. Εδώ οι πιστοί προσκυνούν και ακουμπούν διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα, από ρούχα μέχρι σταυρουδάκια για να έχουν μαζί τους τη Θεία Χάρη.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του Πανάγιου Τάφου ξεκινάει από τον 4ο αιώνα όταν η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, έχτισε το κουβούκλιό Του για να προστατεύσει τον βράχο όπου ενταφιάστηκε ο Χριστός. Το 614 καταστράφηκε από τους Πέρσες και ανακαινίστηκε εκ νέου επί Πατριάρχου Μοδέστου το έτος 626. Το έτος 1009 καταστράφηκε από τον χαλίφη της Αιγύπτου Αλ- Χακίμ και ανακαινίστηκε επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου. Το 12ο και 15ο αιώνα υπέστη και πάλι καταστροφές. Το έτος 1810 ήταν η τελευταία φορά που ανακαινίστηκε το κουβούκλιο και διατηρήθηκε έως τις μέρες μας.

​Κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης που έγινε πέρυσι από το ΕΜΠ επιβεβαιώθηκε από τους ερευνητές ότι το συγκεκριμένο σημείο που θεωρείται ο τάφος του Χριστού είναι το ίδιο με αυτό που είχε θεωρηθεί ο τάφος του πριν από 17 αιώνεςΑκριβώς δίπλα από τον τάφο του Ιησού χτίστηκε ο Ναός της Αναστάσεως από την Αγία Ελένη το έτος 326. Οι προσκυνητές για να μπουν στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου περνούν από έναν προθάλαμο, όπου βρίσκεται ο Αποκεκυλισμένος από τον άγγελο, λίθος που σκέπαζε τον τάφο του Χριστού. Αμέσως μετά οι προσκυνητές εισέρχονται στον Πανάγιο Τάφο, εκεί όπου τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού. Άλλωστε και κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης που έγινε πέρυσι από το ΕΜΠ επιβεβαιώθηκε από τους ερευνητές ότι το συγκεκριμένο σημείο που θεωρείται ο τάφος του Χριστού είναι το ίδιο με αυτό που είχε θεωρηθεί ο τάφος του πριν από 17 αιώνες.

Μάλιστα, η νέα χρονολόγηση έρχεται να επιβεβαιώσει και πάλι ότι η αρχική κατασκευή του υπολογίζεται ότι έγινε την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Όμως το 137 μ.Χ. ο αυτοκράτορας της Ρώμης Ανδριανός, διέταξε να σκεπαστούν με χώμα ο τάφος του Χριστού και ο Γολγοθάς και στη συνέχεια πάνω σε αυτά έχτισε το ναό της Αφροδίτης και άλλα δημόσια κτίρια. Στην πραγματικότητα αυτή η πράξη είχε σαν αποτέλεσμα να προστατεύσει, παρά να καταστρέψει, τα Πανάγια προσκυνήματα, λένε σήμερα οι κληρικοί. Το 336 μ.Χ. η Αγία Ελένη αφαίρεσε τα χώματα και το βωμό και έχτισε το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.

Εκατομμύρια πιστοί διαφόρων δογμάτων επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Ιερό Ναό

Όπως αποκαλύπτει στο zougla.gr ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος, από το 1991 που υπηρετεί στον Πανάγιο Τάφο αρχικά ως εφημέριος και σήμερα ως σκευοφύλακας, έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλά θαύματα που δεν άφησαν ανεπηρέαστη την μετέπειτα ζωή του.

«​Από την εποχή της Αγίας Ελένης μέχρι σήμερα υπάρχει πάντα φύλακας στον Πανάγιο Τάφο και τα προσκυνήματα ανήκουν στους ορθόδοξους Έλληνες»«Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα είναι το Άγιο Φως. Επίσης, άλλο ένα είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μια χούφτα Έλληνες μοναχοί και κατέχουμε την πρώτη θέση στα Πανάγια προσκυνήματα. Από την εποχή της Αγίας Ελένης μέχρι σήμερα υπάρχει πάντα φύλακας στον Πανάγιο Τάφο και τα προσκυνήματα ανήκουν στους ορθόδοξους Έλληνες. Παρόλο που οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε σε διάφορες καταστάσεις και δυσκολίες απέναντι σε Λατίνους, αιρετικούς και διάφορα έθνη, ο Θεός φαίνεται πως είναι μαζί μας στο έργο αυτό και μας βοηθάει», λέει ο ίδιος.

Το θαύμα στην κολώνα του Ναού

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 1549 μ.Χ. οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ για να τους επιτρέψει να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το Άγιο Φως. Πράγματι, ο σουλτάνος αφού αφαίρεσε το δικαίωμα αυτό από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη, έδωσε την άδεια στους Αρμένιους.

«Την ώρα που ο Αρμένιος Πατριάρχης προσευχόταν στον Πανάγιο Τάφο, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης βρισκόταν στον εσωτερικό χώρο του Ναού, γονατισμένος μπροστά από μία κολώνα. Μετά από λίγο η κολώνα σχίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη», λέει ο Μητροπολίτης Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος .

Τότε ο Αγαρηνός Εμίρης Τουνόμ, που παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον μιναρέ του τζαμιού ακριβώς απέναντι από τον Ναό, φώναξε “Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! Πιστεύω”. Μετά από αυτή την ομολογία οι μουσουλμάνοι τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν. Το άγιο λείψανό του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων. Η σχισμή αυτή κατά το παρελθόν προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αυτή η σχισμή είναι αδύνατο να συμβεί από ανθρώπινο χέρι…

Η επίμαχη κολώνα του Ναού

Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο Γενικού Τουρισμού Mistakidis tours, για την ευγενική χορηγία του ταξιδιού στα Ιεροσόλυμα.

Επικοινωνία:
info@mistakidistours.gr
+210 52 21 860, 210 5234396
Αγ. Κωνσταντίνου 6, 1ος όροφος, Τ.Κ.: 104,31, Αθήνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης