Το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να δοθεί επιτέλους από την Κυβέρνηση στους Δήμους ένα σημαντικό κομμάτι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου με αυτά να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς τον Αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλεξ. Χαρίτση.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την Παρασκευή η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Χαρίτση αλλά και του Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, αν δεν υπάρχει πρώτα τοπική ανάπτυξη στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαραίτητη η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Συγκεκριμένα τόνισε πως η κεντρική εξουσία πρέπει να αντιληφθεί πως βασική προϋπόθεση για την αύξηση της αποτελεσματικότητας αλλά και της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ είναι η εμπλοκή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση τους.

Τι ζητά η ΚΕΔΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού απαιτεί από την Κυβέρνηση τη δημιουργία «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους», με προϋπολογισμό 2 δις €.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε πως η ΚΕΔΕ, πολύ έγκαιρα έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με ζητήματα οργάνωσης και υλοποίησης πράξεων του ΕΣΠΑ ωστόσο, όπως σημείωσε, από πλευράς της κυβέρνησης προβάλλονται μία σειρά από έωλες δικαιολογίες για να μην γίνονται αποδεκτές. «Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης για συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και όχι για άλλους σκοπούς

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την αντίφαση να αρνείται η κυβέρνηση επιχειρησιακά προγράμματα για τους Δήμους, την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για δαπάνες χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Η άρνηση αυτή είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, όπως πολιτική επιλογή είναι να μειώσει κι άλλο τη χρηματοδότηση των Δήμων το 2017, μέσα από τον προϋπολογισμό αλλά και η απόφαση της να προσπαθήσει να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας» σημείωσε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε στον κ. Χαρίτση και το πολύ σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας πως η ολιγωρία και οι αργοί ρυθμοί της Περιφέρειας να προχωρήσει τις διαδικασίες καθώς και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης, έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης