Πρόταση πέντε σημείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στην Πάτρα κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της σημερινής, ευρείας σύσκεψης φορέων για το μεταναστευτικό που συνεκλήθη στα γραφεία της Περιφέρειας ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης, στην εισήγηση του, υπογράμμισε την αδυναμία του κράτους ν’ ανταποκριθεί αποφασιστικά στη λύση του προβλήματος. «Βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο και οριακό σημείο», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι θα είναι λάθος το πρόβλημα αυτό να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. «Να μην γίνουν όλοι εχθροί όλων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι απαιτούνται λύσεις άμεσες, βιώσιμες και δημοκρατικές. «Είναι ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», είπε υπενθυμίζοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ήδη απ’ τις αρχές Απριλίου, στη συνεδρίαση του στη Βόνιτσα, είχε συζητήσει διεξοδικά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και είχε λάβει θέση. Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «δεν πρέπει ως τοπικοί φορείς να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες ζούγκλες στην κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι απαιτούνται ενέργειες σε βασικές πέντε κατευθύνσεις:

1.Επαναδιαπραγματεύση της Συμφωνίας του «Δουβλίνου 2», ώστε το κέντρο βάρους της ευρωπαϊκής πολιτικής να μην είναι μονομερές και σε βάρος των χωρών που δέχονται τον κύριο όγκο των παράνομων μεταναστών, όπως η Ελλάδα.
2.Ενεργοποίηση της συμφωνίας επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στην χώρα προέλευσης (Τουρκία), ακόμη κι αν χρειαστεί να ασκηθούν διπλωματικές πιέσεις (βέτο) στην πορεία της ενταξιακής της πορείας.
3. Το κράτος και η Αστυνομία να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, με συχνή αστυνομική παρουσία, πεζές περιπολίες στις γειτονίες της Πάτρας και γύρω απ’ το λιμάνι και παράλληλα να επιταχυνθούν, εκ μέρους της Πολιτείας, οι διαδικασίες έκδοσης εγγράφων.
4.Επανασύσταση και ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας σε κάθε Δήμο ώστε με τον τρόπο αυτό να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι θεσμοί κ.α. στη διαμόρφωση τοπικών σχεδίων πρόληψης της παραβατικότητας.
5.Λειτουργία Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Μεταναστών, κλειστού τύπου, πλωτού ή χερσαίου, με ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή που θα το φιλοξενήσει. Το Κέντρο προτείνεται να είναι ανοικτού τύπου για τις γυναίκες και τα παιδιά.

«Θα περιμένουμε τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και αμέσως μετά θα θέσουμε το συγκεκριμένο και σαφές πλαίσιο των προτάσεων μας ώστε να ξεφύγουμε απ’ την σημερινή κατάσταση. Η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει», είπε ο Περιφερειάρχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός είπε ότι χρειάζεται καλύτερος έλεγχος και φύλαξη των συνόρων της χώρας μας, πρόσθεσε ότι η περιοχή που έχει το πρόβλημα θα πρέπει αυτονόητα να έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του και σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων θα στηρίξει όποια απόφαση ληφθεί απ’ τον Δήμο Πατρέων.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα την σύσκεψη και τόνισε ότι οι φορείς θα πρέπει να περιμένουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει απ’ τις κάλπες της Κυριακής και επί των προτάσεων που η νέα κυβέρνηση θα διατυπώσει, ν’ ακολουθήσει διάλογος.

Κατά της δημιουργίας Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Μεταναστών στην περιοχή τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων Δημήτρης Κατσικόπουλος ενώ ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΠΑ. Κώστας Πλατυκώστας επεσήμανε ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η ασφάλεια της λιμενικής βιομηχανίας» και πρόσθεσε ότι οι φορείς πρέπει ν’ αποφασίσουν την δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Διαμονής. Ο κ. Πλατυκώστας αναφέρθηκε και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα δουλεμπόρων, στο κόστος της παράνομης μεταφοράς («3.000 ευρώ το κεφάλι», όπως είπε) αλλά και στις διαδικασίες που υπάρχουν για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών (τους διατίθενται 300 ευρώ ενώ οι δαπάνες του ταξιδιού καλύπτονται απ’ την Frontex).

Υπέρ της δημιουργίας Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών στην Πάτρα τάχθηκαν, μ’ επιμέρους παρατηρήσεις, και αρκετοί απ’ τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη όπως, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Ανδρέας Μητρόπουλος, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Χρήστος Σταυρόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Κώστας Χριστόπουλος, Χρήστος Πατούχας κ.α..

Κλείνοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης είπε ότι «σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Στην πολιτική επίλυση του προβλήματος πρέπει να είμαστε παρόντες».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, και τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Θανάσης Νταβλούρος και Θανάσης Παπαδόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων στον Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Δημήτρης Αϊβαλής, Ανδρέας Τζουραμάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γεράσιμος Φεσσιάν, ο Γιάννης Λάμπρου (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Αλεξόπουλος (εκ μέρους της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αχαΐας), Νίκος Χριστοδουλόπουλος (Δημοκρατική Αριστερά), Γιώργος Κανέλλης (Οικολόγοι Πράσινοι), η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, εκπρόσωποι των Συλλόγων και των κατοίκων από το Νότιο και Ανατολικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων κ.α.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: patrastimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης