Οι μαθητές της Β’ Λυκείου του Αρσακείου Πατρών ίδρυσαν τη δική τους εικονική επιχείρηση στο πλαίσιο Project του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων – ΣΕΝ – Junior Achievement Greece.

Η εταιρεία τους ονομάζεται Algae-Pro και μέσω αυτής παράγουν χρηστικά αντικείμενα φυσικού καπλαμά από νεκρά φύκια, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές ακτές και αποτελούν στερεό απόβλητο.
Η επωνυμία Algae-Pro της επιχείρησης προέκυψε από την άλγη, που είναι η επιστημονική λατινική ονομασία των φυκιών, και το pro που αποτελεί το πρώτο συνθετικό των αγγλικών λέξεων Progressive, Production, Procedure, οι οποίες εκφράζουν την καινοτόμο διαδικασία επεξεργασίας των φυκιών που χρησιμοποιούν. Το λογότυπο το δανείστηκαν από το έργο του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς, «Φύκινο Δάσος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φύκια ξεβράζονται από τη θάλασσα και συσσωρεύονται δημιουργώντας ρύπανση. Η διαδικασία απομάκρυνσής τους από τους αρμόδιους δήμους είναι δύσκολη και έχει μεγάλο κόστος.

Η Algae-Pro λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Phee και:

– καθαρίζει τις ακτές από τα νεκρά φύκια
– επεξεργάζεται και παρασκευάζει φυσικό καπλαμά
– σχεδιάζει και κατασκευάζει χρηστικά αντικείμενα από αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς παρασκευάζονται τα αντικείμενα

Η διαδικασία που ακολούθησαν οι μαθητές είναι η εξής:

Στρώνουν τα φύκια που έχουν συλλέξει πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια. Τα περνούν με μία ειδική οικολογική κόλλα. Τα υποβάλλουν στις κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, και έπειτα από λίγες ώρες το προϊόν στερεοποιείται δίνοντας τον φύκινο καπλαμά.

Στη συνέχεια τον κόβουν και δημιουργούν τα διάφορα προϊόντα. Δεδομένου ότι ο φυσικός καπλαμάς είναι υψηλής αντοχής, συχνά απαιτείται κοπή με λέιζερ.

Το όραμά τους είναι η μέγιστη δυνατή συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη σε αρμονία με τη φύση. Στόχος τους είναι η οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Από την παραγωγή στην… κατανάλωση

Η παραγωγή ήδη έχει ξεκινήσει. Τα προϊόντα αυτά προωθήθηκαν στην τριήμερη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά του Συλλόγου Παιδιών με Νοητική Στέρηση, «Μαχητές» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα 8-10 Δεκεμβρίου καθώς και στα χριστουγεννιάτικα παζάρια των Αρσακείων Σχολείων Πατρών (Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου).

Η επιλογή των προϊόντων προέκυψε ύστερα από έρευνα αγοράς που πραγματοποίησαν οι μαθητές. Ο σχεδιασμός των προϊόντων ήταν 100% προϊόν της δημιουργικής τους φαντασίας.

Συγκεκριμένα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν: επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα και έπεται συνέχεια.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους μαθητές:

Πρόεδρος: Θούα Ηλιοστάλακτη
Αντιπρόεδρος: Αθανασοπούλου Ιουλίτα
Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων: Μπουζούκα Παναγιώτα
Γραμματέας: Ανδρουτσέλη Θεανώ
Δ/ντρια Επικοινωνίας: Ηλιάδη Μυρτώ
Δ/ντρια Έρευνας & Ανάπτυξης: Καραθανάση Κατερίνα
Δ/ντης Οικονομικών: Σαμούτ-Μπατίστας Αλέξης-Απόλλων
Δ/ντης Πωλήσεων: Καμπέρος Βύρων
Δ/ντρια Μάρκετινγκ: Ταξιάρχη Ελπίδα
Δ/ντρια Παραγωγής: Θεοφιλά Όλγα
Υποδ/ντρια Παραγωγής: Θεοδωροπούλου Σοφία
Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού: Αγαλιώτη Σοφία

Με πληροφορίες από το thebest.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης