Δεν άντεξε να δει τα όσα με κόπο δημιούργησε να βρίσκονται μιαν ανάσα από την καταστροφή -και κατέρρευσε. Ο Λεωνίδας Σιαβελής, πρώην δήμαρχος Αιγίου και ιδιοκτήτης εταιρείας οικοδομικών υλικών, είναι το πρώτο πραγματικό θύμα της οικονομικής κρίσης και της αναλγησίας των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία οικοδομικών υλικών του 76χρονου επιχειρηματία -μια από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της Αιγιαλείας που λειτουργεί απ’ το 1957 στην περιοχή- σταμάτησε να παράγει, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας.

Οι 36 υπάλληλοί του παρέμεναν απλήρωτοι. Οι διαβεβαιώσεις που του έδωσαν για χρηματοδότηση έμειναν στα χαρτιά.

Το 2007, μετά τις φωτιές που έπληξαν την περιοχή, το Κράτος δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους επιχειρηματίες της περιοχής. Σύμφωνα με τον «πυρονόμο», οι επιχειρηματίες με μια δεκαετή ρύθμιση μπορούσαν να λάβουν δάνεια χωρίς επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια και με το χαμηλότερο δυνατό για τα επόμενα, για τα μέχρι τότε χρέη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λεωνίδας Σιαβελής απευθύνθηκε αρχικά στις τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόταν. Όμως, τώρα που έπρεπε να τον βοηθήσουν, οι πόρτες τους ήταν κλειστές για τον επιχειρηματία.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή “Κίτρινος Τύπος” που είχε μιλήσει ο πρώην δήμαρχος, λίγες ώρες πριν πεθάνει.

Ο 76χρονος πίστεψε ότι όλα είχαν χαθεί. Τότε ήταν που εμφανίστηκε οικιοθελώς η «Eurobank», η οποία και «προθυμοποιήθηκε» να δώσει στον επιχειρηματία τα χρήματα που χρειαζόταν για να ορθοποδήσει η επιχείρησή του.

Όμως, τα περασμένα Χριστούγεννα, ο Λεωνίδας Σιαβελής ένιωσε τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του. Ενώ είχε εγκριθεί το πολυπόθητο δάνειο, οι εκπρόσωποι της Eurobank τον ενημέρωσαν ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούσαν να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο κόστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό.

Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει τεράστιο άγχος στο Λεωνίδα Σιαβελή. Η καρδιά του 76χρονου επιχειρηματία δεν άντεξε την πίεση και τη Δευτέρα οι συνεργάτες του τον βρήκαν νεκρό μέσα στο γραφείο του.

Ηθικοί αυτουργοί στον θάνατό του οι τράπεζες και το οικονομικό – τραπεζικό κατεστημένο, που δεν διστάζει να αφανίζει πρόσωπα και επιχειρήσεις στον βωμό του κέρδους.

Άλλωστε, οι τράπεζες ήταν και θα είναι οι μόνες που μπορούν να ληστεύουν, χωρίς να διώκονται για τις εγκληματικές πράξεις τους.

Η απάντηση της Eurobank

To απόγευμα της Πέμπτης η τράπεζα Eurobank εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται στην χρηματοδότηση της εταιρείας του πρώην δημάρχου Αιγίου Λεωνίδα Σιαβελή.

Με την εταιρεία «ΥΙΟΙ ΔΗΜ. ΣΙΑΒΕΛΗ Ο.Ε.Β.Ε.» η Τράπεζά μας συνεργάζεται από το 1992 στηρίζοντάς τη σε όλη την αναπτυξιακή της προσπάθεια. Απόδειξη το γεγονός ότι η Τράπεζα συμμετέχει με ποσοστό 45% περίπου στο συνολικό δανεισμό των δραστηριοτήτων της οικογένειας Σιαβελή και συνέχισε να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της και κατά την περίοδο που η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η Τράπεζα ουδέποτε κωλυσιέργησε στο να ρυθμίσει τις οφειλές της επιχείρησης. Αντίθετα ήταν η πρώτη Τράπεζα που άμεσα ενέκρινε τη ρύθμιση της οφειλής που της αναλογούσε, ποσού 890.000 ευρώ, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η εν λόγω έγκριση είναι σε ισχύ, ουδέποτε αναιρέθηκε από πλευράς Τραπέζης και η διαδικασία υλοποίησής της συνεχίζεται κανονικά.

Με δεδομένη την πρόθυμη συνδρομή της Τράπεζας και σε συνεχή συννενόηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας, αναμένουμε από την πλευρά τους την τακτοποίηση των προϋποθέσεων που ορίζει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ρύθμιση, η διαδικασία της οποίας, από την πλευρά της Τράπεζας, βρίσκεται σε εξέλιξη“.

(πρώτη ενημέρωση 19 Μαρτίου 2009, 11:10)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης