Πέθανε ο αρχαιολόγος Στυλιανός Αλεξίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, 22:13
Πέθανε ο αρχαιολόγος Στυλιανός Αλεξίου
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους - φιλολόγους, ο Στυλιανός Αλεξίου, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Στην αρχαιολογική του έρευνα καταγράφονται οι ανακαλύψεις των πρωτομινωικών θολωτών τάφων της Λεβήνος (Λέντα) και των υστερομινωικών τάφων του Λιμένα Κνωσού.

Ίδρυσε τα μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου, ενώ στο μουσείο Ηρακλείου, του οποίου υπήρξε και διευθυντής, δημιούργησε μια νέα πτέρυγα και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη.

Δημοσίευσε πολλές εργασίες, εκδόσεις έργων και φιλολογικές μελέτες, το δε έργο του «Σολωμός» θεωρείται από τα σημαντικότερα της φιλολογικής επιστήμης στις λεγόμενες «σολωμικές σπουδές».

Ο Κρητικός Στυλιανός Αλεξίου υπήρξε ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο δίδαξε από το 1977 έως το 1991, γενικός έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από το 1962 έως το 1977, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Γερμανικού Ινστιτούτου. Επίσης, ήταν επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων Πάντοβα, Αθηνών και Κύπρου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, 22:15