Της Κιμ Κίλιαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θλίψη, απελπισία και θυμός είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνει κάποιος στο άκουσμα της είδησης ότι το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας απειλείται με τερματισμό λειτουργίας λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης.

Το 2013 δεν έχει πληρωθεί η απαιτούμενη δόση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ.

Στο ίδρυμα φιλοξενούνται σήμερα 28 παιδιά, από 2,5 έως 5,5 ετών, εκ των οποίων τα 21 διαμένουν μόνιμα εκεί, καθώς οι οικογένειές τους λόγω της κρίσης δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη. Έτσι, τα πηγαίνουν στο νηπιοτροφείο τη Δευτέρα και τα παίρνουν την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο μετρά 101 χρόνια λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς. Πρόκειται για φιλανθρωπικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΝΠΙΔ, επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Εργασίας μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι σφυρίζουν… αδιάφορα.

Το έργο του ιδρύματος αρχίζει το 1912, προσφέροντας προστασία και θαλπωρή σε ορφανά παιδιά, χαροκαμένες γυναίκες και πονεμένες ψυχές από τη φρίκη των πολέμων του 1897, του 1912, του ξεριζωμού του 1922, αλλά και ό,τι άφησαν στο πέρασμά τους ο πόλεμος του ’40 και τα γεγονότα που ακολούθησαν στη χώρα μας.



Η εκπομπή «Magazino Live» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος και συνομίλησε με τους υπαλλήλους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 11 μήνες.

Η πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, η κυρία Σοφία Μέρτικα, ανέφερε στην εκπομπή ότι, παρ’ όλο που οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι, συνεχίζουν να εργάζονται, διότι θεωρούν το ίδρυμα σπίτι τους.

Παράλληλα, η εκπομπή συνομίλησε και με μια μητέρα, τη κυρία Χρυσούλα, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να αφήσει την κόρη της στο νηπιοτροφείο.

Η 45χρονη μητέρα εξομολογήθηκε στον φακό της εκπομπής ότι έπρεπε να βρει δουλειά και δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς «ακόμα και το καθημερινό φαγητό ήταν πρόβλημα».

Η εξομολόγησή της σοκάρει…

«Δεν πάει άλλο»

Το zougla.gr επικοινώνησε και με τον μάγειρα του ιδρύματος, τον κ. Παναγιώτη Καμπίτση, ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, καθώς έχει να πληρωθεί έναν χρόνο.

«Με απειλούν με έξωση. Δεν έχω χρήματα ούτε για να αγοράσω φαγητό. Το μόνο παρήγορο είναι ότι σε έναν χρόνο βγαίνω στη σύνταξη» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης