Πελοπόννησος: Εγκρίθηκε ο πρώτος στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 16:52
Πελοπόννησος: Εγκρίθηκε ο πρώτος στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας
«Μοντέλο διοίκησης της αναπτυξιακής μας προσπάθειας» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τον πρώτο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος υπερψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία από το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου κι αποτελεί, όπως σημείωσε, τη «βαθύτερη ουσία» της μεγαλύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών, του Καλλικράτη, σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι περιφέρειες έχουν την ευθύνη να διαμορφώσουν το αναπτυξιακό μοντέλο τους.

«Η χώρα αντιμετωπίζει το εξαιρετικά σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, σημαντικότερο όμως είναι το "face loss" που τη χαρακτηρίζει. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μπορεί να ανατραπεί μόνο αν οι περιφέρειες βγουν δυναμικά μπροστά και αναλάβουν την ευθύνη ανάπτυξής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η αλλαγή της νοοτροπίας και η υιοθέτηση περιφερειακής συνείδησης, για να καταρτίσουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό με καινοτόμα αντίληψη αυτοπροσδιορισμού και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του» δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Κυρίαρχα στοιχεία του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι, σύμφωνα με τον Πέτρο Τατούλη, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και οι δυνατότητες για υιοθέτηση καινοτόμων αντιλήψεων που θα αποτελέσουν το «κυρίαρχο εργαλείο ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε σε καινοτομίες που ήδη έχουν υλοποιηθεί, όπως η ανάπτυξη της «πράσινης» οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης της λυματολάσπης, των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων, των τυροκομείων και των ελαιοτριβείων, η υιοθέτηση του μοντέλου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και το Περιφερειακό Ταμείο στήριξης της Επιχειρηματικότητας.

«Δεν είμαστε εκφραστές μνημονιακής πολιτικής, αλλά ξεκάθαρα υποστηρίζουμε την άποψη ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για την προσπάθεια που γίνεται» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι: «η προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση αρμοδιοτήτων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, με σκοπό να έχουμε αποφασιστικό ρόλο για τα χωροταξικά πλαίσια, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό».

Επεσήμανε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τον ειδικό αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά στη χώρα, με επίκεντρο την κωμόπολη-χωριό, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, τη δημιουργία δύο Ινστιτούτων, αφενός το Ευρωμεσογειακό για την έρευνα της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας και αφετέρου το Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.
Τέλος, υπέρ της λογικής του Jessica, σύμφωνα με την οποία προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την 5η Προγραμματική Περίοδο, τάχθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιφέρεια, οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένο στόχο και σκοπό, όπως τον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 16:52