Πελοπόννησος: «Πρωταθλήτρια» στο κάπνισμα σε παιδιά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014, 05:51
Πελοπόννησος: «Πρωταθλήτρια» στο κάπνισμα σε παιδιά
Το 15% των εφήβων 13-15 ετών και το 38% των ενηλίκων Ελλήνων καπνίζουν, με το 72.2% των καπνιστών να παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη. Αυτές είναι οι θλιβερές διαπιστώσεις δύο μελετών που εκπονούνται στη χώρα μας μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, τόσο η παγκόσμια μελέτη ενηλίκων για το κάπνισμα (GATS), όσο και η παγκόσμια μελέτη ανηλίκων (GYTS), που αφορά σε παιδιά 13-15 ετών, έχουν δείξει, ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην επιβλαβή συνήθεια σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 12 έτη, ενώ υπάρχουν παιδιά που ξεκινούν την επικίνδυνη συνήθεια από τα 7.

Σύμφωνα με τη μελέτη «πρωταθλήτρια» στο κάπνισμα σε παιδιά αναδείχτηκε η Πελοπόννησος, ενώ οι αντίστοιχες περιοχές για τους ενήλικες είναι η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, μόνο 2 στους 10 καπνιστές έκανε προσπάθεια διακοπής τους τελευταίους 12 μήνες, 5 στους 10 καπνιστές προγραμματίζουν ή σκέφτονται να διακόψουν το κάπνισμα, ενώ 4 στους 10 δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη διακοπή του.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014, 05:51