Πέντε βασιλιάδες, δύο διάδοχοι θρόνων και άλλοι εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης αναμένονται -μεταξύ άλλων- τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πολλοί βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης απάντησαν θετικά στις προσκλήσεις που εστάλησαν για το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά. Κάποιοι εξ αυτών θα εκπροσωπηθούν στο πιο υψηλό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δεσμοί της οικογένειας του Κωνσταντίνου με τις περισσότερες εκ των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα στενές. Κάποιες από αυτές ήταν στενές συγγενικά (Ισπανία, Δανία) και κάποιες άλλες ήταν εξαιρετικά φιλικές (Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία).

Οι βασιλιάδες που θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι θα παρευρεθούν πέντε βασιλείς.

Στην Αθήνα αναμένονται με βεβαιότητα ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, όπως επιβεβαίωσε το ισπανικό παλάτι την Παρασκευή. Επίσης, στην κηδεία θα παραστούν οι δύο αδελφές του βασιλιά της Ισπανίας, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα, αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου, βρίσκεται πολλές ημέρες στην Αθήνα και ήταν στο πλευρό του στις τελευταίες του στιγμές. Φελίπε και Λετίθια θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και θα μείνουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ενώ θα αναχωρήσουν την Τρίτη. Ο Χουάν Κάρλος θα έρθει την Κυριακή και θα φύγει την Τρίτη.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια.

Σε ανώτατο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί το δανέζικο παλάτι, καθώς στην κηδεία θα παραστούν η βασίλισσα Μαργκρέτε, αδελφή της Άννας-Μαρίας, η επίσης αδελφή της πρίγκιπισσα Ματθίλδη και ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ. Δεν θα παραστεί η πριγκίπισσα Μαίρη, σύζυγος του Φρέντερικ, καθώς θα παραμείνει στη χώρα με τον ρόλο του αντιβασιλέα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους.

Σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ, τόσο ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος (πρώτος εξάδελφος της Άννας-Μαρίας), όσο και η βασίλισσα Σίλβια θα παραστούν τη Δευτέρα στην κηδεία. «Η Α.Μ., ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραστούν στην κηδεία του Α.Μ. βασιλιά Κωνσταντίνου, πρώην βασιλιά των Ελλήνων, στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Σουηδών. Μάλιστα, την ημέρα της κηδείας θα γίνει κωδωνοκρουσία στην εκκλησία Riddarholm.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος και η βασίλισσα Σίλβια.

Παράλληλα, από την Κυριακή θα έρθει στην Αθήνα για την κηδεία του Κωνσταντίνου ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, με τον οποίο ο τέως βασιλιάς διατηρούσε στενούς οικογενειακούς δεσμούς.

Σε ό,τι αφορά την ολλανδική βασιλική οικογένεια, με την οποία η οικογένεια του Κωνσταντίνου περνούσε μαζί τα καλοκαίρια στο Πόρτο Χέλι (ήταν ο Κωνσταντίνος που γνώρισε στο ζευγάρι των Ολλανδών βασιλέων τις ομορφιές του τόπου και εκείνοι αγόρασαν γειτονικό τους σπίτι), δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίσημη ενημέρωση για το αν και το ποιος θα έρθει στην Αθήνα. Όπως γράφει και η ολλανδική Telegraaf, το πιο πιθανό είναι ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, επίσης βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου, να πετάξει στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας.

Τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Όλα δείχνουν ότι τη βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσουν η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Έντουαρντ, δύο από τα πιο δραστήρια μέλη του παλατιού, που βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στον βασιλιά Κάρολο. Ερωτηματικό παραμένει αν θα παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Βέλγιο, Λιχτενστάιν, Μονακό, αλλά και Ιορδανία-Μαρόκο αναμένεται να απαντήσουν μέσα στο Σάββατο για το αν και από ποιον θα εκπροσωπηθούν. Από τις βαλκανικές χώρες, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία, αναμένονται εκπρόσωποι των τέως βασιλικών οικογενειών.

Η πριγκίπισσα Άννα.

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι

Την ελληνική κυβέρνηση είχε αρχικά αποφασιστεί να εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το πρωί του Σαββάτου, όμως, ανακοινώθηκε πως θα παραστεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στην κηδεία αναμένεται να παραστούν και άλλοι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ. Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, έχει δηλώσει ότι θα παραβρεθεί, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι θα λείπει στο Κουβέιτ, αλλιώς θα παρίστατο και εκείνος.

Οι 200 προσκλήσεις για την κηδεία

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα ανέρχονται από 187 έως 200, εκ των οποίων οι 50 έως 60 από την Ελλάδα.

Οι εν λόγω υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών στις 12:00 της Δευτέρας, ενώ όσοι εξ αυτών θελήσουν θα μεταβούν και στο Τατόι, όπου ο Κωνσταντίνος θα ταφεί δίπλα στους προγόνους του.

Για λόγους ασφαλείας μόνον αυτοί οι 200 θα έχουν πρόσβαση στις δύο επίσημες τελετές. Όσοι απλοί πολίτες θελήσουν, θα μπορέσουν να βρεθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά από τις 6 ως τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 50 προσκλήσεις αποστέλλονται από το γραφείο του τέως βασιλιά στην Αθήνα και, μεταξύ άλλων, αποδέκτες είναι φίλοι, παλαιοί συμμαθητές του εκλιπόντος, επιχειρηματίες, όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κ.ά. Οι υπόλοιπες προσκλήσεις στέλνονται από το γραφείο του Λονδίνου.

Εντατικές προετοιμασίες στο Τατόι

Σημειώνεται ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί δίπλα στον πατέρα του, Παύλο, και στη μητέρα του, Φρειδερίκη. Στο Τατόι γίνονται εντατικές προετοιμασίες από συνεργεία που όλες αυτές τις μέρες εργάζονται πυρετωδώς, απομακρύνοντας ξερά κλαδιά και πεσμένους κορμούς δέντρων, ενώ το Σάββατο δημιουργήθηκε και διάδρομος με χαλίκια που οδηγεί στον ιερό ναό που υπάρχει στα βασιλικά κτήματα.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου βρέθηκαν στο Τατόι ώστε να δουν από κοντά τις προετοιμασίες στους βασιλικούς τάφους.

Μέτρα για τους υψηλούς προσκεκλημένους από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει ακόμη σαφείς πληροφορίες για το ποιοι ακριβώς βασιλείς θα έρθουν, λαμβάνει ωστόσο τα μέτρα στο ύψιστο επίπεδο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. καταρτίζει σχέδια για κάθε περίπτωση, για να καλυφθεί κάθε πιθανή ανάγκη, σε περίπτωση που βασιλικοί οίκοι επιλέξουν να εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Επιπλέον, εκπονεί σχέδια για διαφορετικές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν με την πομπή προς τα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

Τα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή θα είναι δρακόντεια. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 1.500 αστυνομικούς στους δρόμους, ένστολους αλλά και με πολιτικά. Αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και στελέχη της ΕΥΠ θα έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η ανησυχία των Αρχών αφορά κυρίως στον αριθμό των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών, αν και η γεωγραφία του σημείου είναι βατή για την υλοποίηση του αστυνομικού σχεδιασμού, ωστόσο προβληματισμό αποτελεί και το ανοιχτό πεδίο στο σημείο ταφής στο Τατόι. Αυτό που σχεδιάζεται είναι να αναπτυχθεί μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τα πρώην βασιλικά κτήματα.

Βίντεο: Up Stories

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης