Ανήμερα της συμπλήρωσης των πέντε ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα διοργανώθηκαν το πρωί στη μνήμη του συγκεντρώσεις και πορείες. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μαθητές τίμησαν τη μνήμη του 16χρονου, ενώ νέες συγκεντρώσεις και πορείες διεξήχθησαν το απόγευμα από αριστερές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του απογευματινού συλλαλητηρίου, αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ομάδες διαδηλωτών στα στενά των Εξαρχείων. Μερίδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους, ενώ ένα όχημα παραδόθηκε στις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συλλαλητήριο μαθητών στο κέντρο

Στις 11:00 το πρωί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια μαθητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για μαθητικό συλλαλητήριο.

Λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση μεταξύ των περίπου 1000 συγκεντρωμένων και των αστυνομικών, όταν οι δεύτεροι επιχείρησαν να περιορίσουν τους μαθητές στην άκρη του δρόμου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές προπηλάκισαν τον Διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, ενώ στη συνέχεια του αφαίρεσαν το καπέλο και το τοποθέτησαν στο κεφάλι ενός αγάλματος.

Οι φοιτητές αποχωρούν ένας - ένας μέσα από έναν αυτοσχέδιο διάδρομο ανάμεσα στους άνδρες των ΜΑΤ






Περιορισμένη χρήση χημικών στη λήξη της πορείας

Ασφυκτικός αστυνομικός κλοιός






Αστυνομικός κλοιός γύρω από τους μαθητές στα Προπύλαια

Μικροένταση στα Προπύλαια λίγο πριν την πορεία

Πορεία των μαθητών προς τη Βουλή

Ήδη οι μαθητές από τις 12.30 ξεκίνησαν προς τη Βουλή. Όταν έφτασαν Σύνταγμα παρέμειναν φώναξαν συνθήματα και ξεκίνησαν και πάλι μέσω της οδού Πανεπιστημίου αντίστροφή πορεία στο σημείο εκκίνησής τους. Όταν έφτασαν στα Προπύλαια σημειώθηκε ένταση. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον των μαθητών, ενώ σχημάτισε ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω τους.

Στο Σύνταγμα οι μαθητές

Οι μαθητές ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι

Μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Επίσης, για τις 18:00 έχει προγραμματιστεί στο ίδιο μέρος συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων, ενώ ενδεχομένως να κλείσουν και άλλοι σταθμοί του μετρό στο κέντρο από αυτούς που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι κλειστοί από τις 10.00 το πρωί (και μέχρι νεωτέρας), οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός».

Μολότοφ στο Α.Τ. Αιγάλεω

Περίπου 30 μαθητές στην εκκλησία του Εσταυρωμένου στον σταθμό του Μετρό στο Αιγάλεω πέταξαν νεράντζια και πέτρες κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το α΄ Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω όπου πέταξαν μία βόμβα μολότοφ και τράπηκαν σε φυγή. Από τη βόμβα δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. 

Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις προγραμματίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη με την πρώτη να ολοκληρώνεται στις 14.00 και στη συνέχεια να δίνεται στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός. Μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 11.00 στην Καμάρα, ενώ λίγο μετά τις 12.00 ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Περίπου στις 12.30, φραγμό με κλούβες έχει στήσει η αστυνομία στη συμβολή των οδών Εγνατία με Δωδεκανήσου. 

Στη συνέχεια οι μαθητές που συμμετείχαν στην πορεία κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ξηροκρήνη, όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία της 13χρονης Σάρας. «Σάρα ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Κυβέρνηση-ΔΕΗ-Τροϊκανοί αυτοί σκοτώσαν την Σάρα την μικρή» και «Η Σάρα ήταν μία από μας, ο δολοφόνος είναι ο Σαμαράς» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την άφιξη των μαθητών έξω από την εκκλησία. Υπενθυμίζεται ότι το άτυχο κορίτσι έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού στην προσπάθειά της να ζεσταθεί.

Συνθήματα εναντίον των ΜΑΤ που έκαναν την εμφάνιση τους επί της οδού Εγνατίας στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου

Πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου στη Θεσ/νίκη   Πορεία στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Επίσης, στις 18.00 στην Καμάρα καλούν σε συγκέντρωση οργανώσεις της Αριστεράς, φορείς και σύλλογοι της πόλης.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Πηγή: thesstoday/ thestival

Πάτρα

Με σημείο αναφοράς το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι η πορεία φοιτητών και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου στους κεντρικούς δρόμου της Πάτρας, με ισχυρή αστυνομική παρουσία. Η πορεία ολοκληρώθηκε 30 λεπτά αργότερα. Κάποιοι από αυτούς έχουν επιστρέψει στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών όπου και παραμένουν.

Για τις 19.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση και πορεία.
Πηγή: patrastimes

Αγρίνιο

Νωρίς το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μνήμης στην πλατεία Δημάδη, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από περίπου 100 μαθητές, οι οποίοι φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα, υπό την διακριτική παρουσία της αστυνομίας η οποία και βρίσκεται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.



Πορεία στη μνήμη του Αλέξη στο Αγρίνιο

Επίσης, λόγω της ημέρας, αρκετά σχολεία της πόλης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα εξής σχολεία: 3ο, 4ο,5ο,7ο Γυμνάσιο, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, 2ο και 3ο ΓΕΛ, το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου και Γυμνάσιο Νεάπολης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα συγκέντρωση αντιφασιστών στην πλατεία Δημάδη.
Πηγή: cityvoice

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης 
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης