Την ανησυχία του για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές εξέφρασε ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης βίζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, θα περάσει δύσκολες στιγμές, όπως άλλωστε και τα συναρμόδια υπουργεία, στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ., Βίτσας και έκανε λόγο για αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών το 2018, με μεγαλύτερη τον Απρίλιο, καθώς στα νησιά και τον Έβρο καταγράφηκαν 6.632 νέες αφίξεις.Παρ’ ότι οι ροές το τελευταίο τετραήμερο παρουσιάζουν σχετική μείωση στα ποτάμια σύνορα, ύστερα και από τα ενισχυμένα μέτρα που λήφθηκαν από την αστυνομία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η αλματώδης αύξηση ήταν απρόσμενη τον Απρίλιο

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία θέματα:

Πρώτον, το πώς κινητοποιείται η Ε.Ε. «δεδομένου ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μηνών», δεύτερον τους τρόπους με τους οποίους θα δημιουργηθούν δίαυλοι με την Τουρκία «ώστε να λάβει κι αυτή τα μέτρα της όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα», και τρίτον να μην αντιμετωπιστεί η κατάσταση «σηκώνοντας τα χέρια ψηλά ή δρώντας με κατεπείγουσα λογική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι τις πρώτες ημέρες του Μαϊου υπήρξε μείωση των ροών, ιδίως στα χερσαία σύνορα, κάτι το οποίο -όπως είπε- «παρακολουθούμε και με τη βοήθεια της Ε.Ε. προσπαθούμε να εκτιμήσουμε». 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. τον Απρίλιο καταγράφηκαν στη Θράκη 3.986 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα, όταν ο αριθμός αυτός τον Μάρτιο ήταν 1.658 και τότε η αύξηση θεωρήθηκε πρωτοφανής για τα δεδομένα του Έβρου και της εποχής.

Παρ’ ότι οι ροές το τελευταίο τετραήμερο παρουσιάζουν σχετική μείωση στα ποτάμια σύνορα, ύστερα και από τα ενισχυμένα μέτρα που λήφθηκαν από την αστυνομία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η αλματώδης αύξηση ήταν απρόσμενη τον Απρίλιο.

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας πέρα από την σύλληψη 3.986 μεταναστών και προσφύγων συνελήφθησαν την ίδια περίοδο και 38 διακινητές μεταναστών.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τα στατιστικά του Μαρτίου, όταν καταγράφηκαν 1.658 μετανάστες και πρόσφυγες και 25 διακινητές που διέσχισαν τον Έβρο. Είναι όμως οκταπλάσιος από τους μετανάστες και πρόσφυγες που συνελήφθησαν στη Θράκη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκαν μόλις 586 συλλήψεις με 35 διακινητές και όταν οι τουρκικές αρχές δεν είχαν αφήσει ανεξέλεγκτες τις ροές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης