Ο στρατηγικός σχεδιασμός (master plan) της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με χαρτογραφημένους τους κινδύνους και τις ανάγκες για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου. 

Το σχέδιο παρουσίασε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης τονίζοντας ότι σε αυτό «αποτυπώνονται οι κίνδυνοι, τα αναγκαία έργα, οι μελέτες, καθώς και οι προτεραιοποιημένες και κοστολογημένες τεχνικές παρεμβάσεις που χρειάζεται να υλοποιηθούν προκειμένου να θωρακιστούν οι περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λεπτομερή παρουσίαση και διευκρινίσεις παρείχαν στο Σώμα, μελετητές από την ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου (υπό την εποπτεία του καθ. Χρ. Κοντοέ) και του ΕΜΠ (η οποία κατάρτισε τον χάρτη) σε συνεργασία με την περιφέρεια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Γεράνεια και την Βαρυμπόμπη.

Ειδικότερα, η μελέτη εστίασε στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας των ευάλωτων περιοχών και προχώρησε σε επείγουσα εκτίμηση (fast-track) των κινδύνων πλημμύρας-διάβρωσης-κατολίσθησης στις λεκάνες απορροής που επλήγησαν περισσότερο από τις τρείς μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Σχοίνος, Βίλια, Βαρυμπόμπη) με στόχο την προτεραιοποίηση των απαιτούμενων επεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο το οποίο αναπτύσσεται σε 418 σελίδες, δόθηκε την προηγουμένη της συνεδρίασης, σε έντυπη μορφή στα γραφεία των παρατάξεων, με συνέπεια τη μη επαρκή ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων. Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την αποχώρηση της παράταξης «Δύναμη Ζωής», της Ρένας Δούρου, από τη συζήτηση, κατηγορώντας την Διοίκηση ότι «απαξίωσε τη συζήτηση για το master plan και ότι περιφρονεί συστηματικά το Περιφερειακό Συμβούλιο». Έκανε λόγο για «εμπαιγμό» και «αδιαφορία» της Διοίκησης, η οποία παρά την δέσμευση της να στείλει έγκαιρα ηλεκτρονικά σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους την εισήγηση, «μόλις μία μέρα πριν τη συνεδρίαση έστειλε φωτοτυπία δύο κειμένων και μονοσέλιδη επιστολή του περιφερειάρχη, η οποία καταλήγει με τη φράση ότι “στον παρόντα φάκελο συμπεριλαμβάνεται όλο το σχετικό υλικό”. Χωρίς να αποσταλεί ηλεκτρονικά και ο φάκελος…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σε επιστολή που απέστειλε η «Δύναμη Ζωής» προς και τις παρατάξεις και την Διοίκηση, κατηγορεί την τελευταία ότι «ούτε σχέδιο είχε ούτε σχέδιο έχει. Ο κανόνας της είναι: βλέποντας και κάνοντας, περιφρονώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και χρησιμοποιώντας ακροδεξιά δεκανίκια».

Ανταπαντώντας η Διοίκηση υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά η περιφέρεια διαθέτει ολοκληρωμένο master plan για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ότι πρόκειται για «ένα δυναμικό σχέδιο, το οποίο συμπληρώνεται διαρκώς με τις επισημάνσεις και υποδείξεις των επιστημόνων και είναι σημαντικό πως είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου. Σχολιάζοντας την αποχώρηση της «Δύναμης Ζωής» με «αστήρικτες δικαιολογίες και επικαλούμενη δήθεν ελλιπή ενημέρωσή της πάνω στο master plan», από τη συζήτηση του «σημαντικού αυτού ζητήματος για τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών», σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή «τους αφήνει έκθετους στην κοινή γνώμη», αποδίδοντάς τους «ανεπάρκεια στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης