Στο τελευταίο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα, όταν συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2017, είχαν εντοπιστεί πλαστές ταυτότητες και κάποιων ατόμων που δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα να εντοπιστούν και πιθανόν αποτελούν το «νέο αίμα» μιας νέας γενιάς αντάρτικου πόλης.

Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς με το χτύπημα σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φαίνεται πως υπάρχει μία επαναδραστηριοποίηση των ομάδων αυτής της γενιάς Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς με το χτύπημα σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φαίνεται πως υπάρχει μία επαναδραστηριοποίηση των ομάδων αυτής της γενιάς και μάλιστα σε μία περίοδο που θεωρείται ως μακρά προεκλογική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ισχυρότατη βόμβα, που παραπέμπει στο χτύπημα του Εφετείου, εξερράγη στις 02.37 τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στο Νέο Φάληρο, επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί από άτομα που προσέγγισαν τον χώρο στο πεζοδρόμιο ανάμεσα στη δενδροστοιχία και στο στηθαίο έναντι του ΣΚΑΪ, αλλά ήταν τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο, που το ωστικό κύμα να χτυπήσει αποκλειστικά το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού.

Οι κάμερες στο σημείο είναι πολλές και ενδεχομένως υπάρχει εικόνα των δραστών, χωρίς βεβαίως να φαίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ η δενδροστοιχία που βρίσκεται στον χώρο δεν βοηθάει πολύ. Οι βομβιστές θεωρούνται έμπειροι εν αντιθέσει με εκείνους του χτυπήματος που έγινε πριν από έναν μήνα στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, στον Βύρωνα, όπου ο μηχανισμός δεν εξερράγη από αστοχία. Για την εν λόγω επίθεση μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Στις 02.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας εντοπίστηκε στην οδό Ανθίου 7, στα Πετράλωνα, καμένο ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν κλεμμένο και είχε παραποιημένες πινακίδες. Οι Αρχές εκτιμούν πως ενδεχομένως πρόκειται για όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή των δραστών, γι’ αυτό και έχει μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για λεπτομερή εξέταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός της βομβιστικής επίθεσης εκμεταλλεύτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και κάποιος κακόγουστος φαρσέρ με νέα προειδοποίηση μέσω του Twitter της αστυνομίας, προκαλώντας για λίγο ανησυχία στο σημείο.
«Πολύ ισχυρή έκρηξη»

Από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής θεωρείται ως μία «τέλεια έκρηξη» και σε αυτές τις περιπτώσεις οι μηχανισμοί σχεδόν εξαϋλώνονται, γι’ αυτό και έγινε υπερπροσπάθεια στο σημείο να συλλεχθούν έστω και τα πιο μικρά θραύσματα, με τις Αρχές να κοσκινίζουν κυριολεκτικά τα συντρίμμια.
Εκτιμάται εκ του αποτελέσματος ως μία πολύ ισχυρή έκρηξη πιθανόν με χρήση ANFO, ίσως και σε συνδυασμό με άλλα εκρηκτικά, ωστόσο η ανάλυση είναι πολύ δύσκολη και ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνος για τα αποτελέσματα
Εκτιμάται εκ του αποτελέσματος ως μία πολύ ισχυρή έκρηξη πιθανόν με χρήση ANFO, ίσως και σε συνδυασμό με άλλα εκρηκτικά, ωστόσο η ανάλυση είναι πολύ δύσκολη και ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνος για τα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει κανείς συσχετισμός με την απόπειρα στον Βύρωνα (κατά Ντογιάκου), όπου χρησιμοποιήθηκε πυροτεχνική ύλη.
Αυτή η επανεμφάνιση χτυπημάτων όμως την τρέχουσα χρονική περίοδο εκ των πραγμάτων προκαλεί ανησυχία, καθώς διαφαίνεται μία επαναδραστηριοποίηση των ομάδων, ενδεχομένως από συνδυασμό τυχόν ασύλληπτων μελών με τη συμμετοχή και στρατολόγηση νέων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αρχές αγωνιούν για την ανάληψη ευθύνης για δύο βασικούς λόγους: για να δουν αν οι εκτιμήσεις τους οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και βεβαίως για να μην υπάρξει παρατεταμένη αγωνία μέσα στις γιορτές με τον φόβο ακόμη ενός χτυπήματος για συνολική ανάληψη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης