Του Κώστα Ιερίδη

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, στο οποίο οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν όλα τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά τους στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν εκ νέου κάποιο έντυπο​

Το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει πως οι ποινές για ό,τι αποκρύπτεται θα είναι σκληρές, στο πλαίσιο ενεργειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώνεται ότι τμήμα της δηλωθείσας περιουσίας δεν δικαιολογείται βάσει των εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, τότε θα τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία κατάσχεσης ή επιβολής χρηματικού προστίμου, το οποίο θα φθάνει ακόμα και την αξία του περιουσιακού στοιχείου που δεν έχει δηλωθεί. Βασικός σκοπός του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου είναι να αποκτήσουν οι φορολογικές αρχές μια πλήρη εικόνα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογουμένου, έτσι ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα παράνομου πλουτισμού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν εκ νέου κάποιο έντυπο. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην υλοποίηση ειδικής φόρμας στο Taxisnet, στην οποία θα δηλώνεται κάθε μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε, ακόμη, πως ο μισθός δεν θα μπαίνει στο Περιουσιολόγιο, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζών, χωρίς αυτή η δήλωση να συνοδεύεται από πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. 

Τι δηλώνεται

Με το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στην εφορία τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα σπίτια που διαθέτουν οι Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό. Επιπλέον, στο Περιουσιολόγιο θα πρέπει να εμφανίζονται καταθέσεις, πίνακες, ρολόγια και κοσμήματα μεγάλης αξίας, ακόμη και… άλογα ιππασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η προθεσμία για να υποβληθούν σε ηλεκτρονική φόρμα όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι φορολογούμενοι σε Ελλάδα και εξωτερικό θα είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης