Περιοχή προστασίας της φύσης χαρακτηρίζεται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος η περιοχή από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία (παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, Στροφυλιά και Κακόβατος).

Το Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε την Πέμπτη σε διαβούλευση – η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες- θα σταλεί στη συνέχεια για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός προβλέπει την οριοθέτηση δυο ζωνών προστασίας. Την περιοχή Προστασίας της Φύσης και την Περιφερειακή Ζώνη.

Η περιοχή Προστασίας της Φύσης χωρίζεται σε τρεις υποζωνες:
-Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού-Νέδας, έως το ρέμα Μπραζέρι
-Σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις με δασική βλάστηση
-Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας.

Σε αυτήν την περιοχή:

-απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους παράνομους οικισμούς του Επιταλείου και του Αγ. Νικολάου.
-επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση των λουομένων.
-στη θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και η εκτέλεση λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ο,τι αφορά την περιφεριακή ζώνη, όπως έγινε την Πέμπτη γνωστό, ο σχεδιασμός προβλέπει και, ιδιαίτερα για την περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα, δράσεις και έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων υποδομών.

Παράλληλα, στη ζώνη αγροτικού τοπίου, δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αγροτουριστικά καταλύματα: σε 20 στρέμματα μέχρι 120 κλίνες, η κάλυψη να μην ξεπερνά το 20% ενώ η απόσταση να είναι 50 μέτρα από τον αιγιαλό και 50 μέτρα από τις αμμοθίνες.

Επιπλέον, επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμα υφισταμένων δραστηριοτήτων όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που ήδη υπάρχουν.

Στις γενικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος έχουν συμπεριληφθεί επιτρεπτές και μη επιτρεπτές δραστηριότητες σε όλη την έκταση των δυο ζωνών.

Για παράδειγμα:
-επιτρέπεται η συντήρηση και η κατασκευή έργων πυροπροστασίας.
-επιτρέπεται η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός νομίμως υφισταμένων δικτύων υποδομής.
-απαγορεύονται οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνεται η διοίκηση και η διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής (με τις δυο ζώνες) να ανατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης