Ρύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας της διαρροής στραγγισμάτων από τα απορρίμματα του ΧΥΤΑ Αμαρίου, διαπίστωσε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε.

Να σημειωθεί πως τα στραγγίσματα πέφτουν σε ρυάκια της περιοχής και από εκεί καταλήγουν σε λιμνοδεξαμενή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σοβαρό πρόβλημα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αν και τονίζεται ότι το νερό από τη λιμνοδεξαμενή του Αρκαδίου, δεν είναι πόσιμο και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αρδευτικούς σκοπούς.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα στραγγίσματα καταλήγουν σε μέρος από το οποίο είναι πιθανό να ποτίζονται καλλιέργειες, το κλιμάκιο ελέγχου έχει επιστήσει την προσοχή στη διαχειρίστρια εταιρεία του ΧΥΤΑ, την «Αμάρι Α.Ε.» και, μάλιστα, της επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο για τη ρύπανση που έχει προκληθεί.

Η διοίκηση της «Αμάρι Α.Ε.» κλήθηκε να δώσει έγγραφες εξηγήσεις και επικαλέστηκε την οριακή λειτουργία του ΧΥΤΑ, την συγκέντρωση μεγάλου όγκου απορριμμάτων και την ταυτόχρονη έλλειψη χρημάτων για την πραγματοποίηση τεχνικών έργων που απαιτούνται, εξαιτίας της μη καταβολής των συμφωνηθέντων ποσών από τους Δήμους που εναποθέτουν τα απορρίμματά τους στον μοναδικό χώρο υγειονομικής ταφής του νομού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης