Την σκαιή συμπεριφορά του Έλληνα πρόξενου στο Κίεβο, Δημήτρη Μιχαλόπουλου, καταγγέλλει Ουκρανή, η οποία θέλησε να έλθει για διακοπές στην χώρα μας με την οικογένειά της. Αντιμετώπισε, όμως, όχι μόνο την άρνηση των ελληνικών Αρχών να της δώσουν βίζα, αλλά και την εχθρικότητα των Ελλήνων διπλωματών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Valentyna Maley έχει έλθει πολλές φορές στην Ελλάδα. Έχει ταξιδέψει στην Πελοπόννησο, στη Ζάκυνθο και στην Κρήτη, με την οικογένειά της, πάντα για διακοπές, και μένοντας σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων.

Για το φετινό καλοκαίρι, η οικογένεια επέλεξε ως προορισμό διακοπών την Χαλκιδική, και συγκεκριμένα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ένα γύρο της χερσονήσου διάρκειας μίας εβδομάδας.

«Πλήρωσα 1.300 ευρώ για το ξενοδοχείο και τα εισιτήρια», λέει η κ. Maley. «Συμπλήρωσα όλα τα έντυπα στο πρακτορείο απ’ όπου αγόρασα το πακέτο διακοπών και ετοιμαζόμουν να αναχωρήσω, όταν με ειδοποίησαν ότι δεν μπορώ να πάρω βίζα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Maley, μετά από ραντεβού πήγε η ίδια στο προξενείο για να καταθέσει τα δικαιολογητικά και να ζητήσει εξηγήσεις.

Εκεί, όμως την περίμεναν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως φαίνεται από τα περιστατικά που η ίδια διηγήθηκε στον ουκρανικό Τύπο.

Οι διάλογοι της ντροπής

«Έδωσα τα χαρτιά μου σε μία Ουκρανή υπάλληλο του προξενείου, πίσω από ένα γκισέ. Παρατήρησα ότι στο βάθος ο πρόξενος ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος και μιλούσε και χειρονομούσε συνέχεια. Περίμενα υπομονετικά να τελειώσει», λέει η κ. Maley.

Διευκρίνισε στον πρόξενο ότι είναι τουρίστας, πάει για διακοπές στην Χαλκιδική, ότι έχει ήδη κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο και ότι η κόρη της, ο γαμπρός της και η εγγονή της βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

«Έχω συμπληρώσει κάποιο έγγραφο λανθασμένα;», ρώτησε.

«Σταμάτα κυρία μου!» την διέκοψε η Ουκρανή υπάλληλος. «Εδώ εμείς είμαστε αυτοί που ρωτάμε. Δεν χρειάζεσαι τουριστική βίζα, πρέπει η κόρη σου να σου στείλει πρόσκληση…».   Μάταια η κ. Maley προσπάθησε να εξηγήσει ότι κάτι δεν είχαν καταλάβει και ότι πάει στην Ελλάδα για τουρισμό και όχι για να εργαστεί ή για άλλο λόγο.

«Σου είπα να σωπάσεις», την ξαναδιέκοψε απότομα η Ουκρανή υπάλληλος.

Τότε, όπως καταγγέλλει, ο πρόξενος άρπαξε το διαβατήριό της και άρχισε να χτυπάει δυνατά το χέρι του στο γραφείο φωνάζοντας κάτι στα Ελληνικά.

«Αυτό που έγινε μετά δεν μπορούσα να το πιστέψω», συνεχίζει. «Ο πρόξενος έβαλε τα δάκτυλά του στο στόμα του και άρχισε να κάνει γκριμάτσες, κοιτώντας προς το μέρος μου, σα να ήταν μικρό παιδί. Μετά άρχισε να χτυπάει το τζάμι του γκισέ εμπρός από το πρόσωπό μου, σαν να ήθελε να με χτυπήσει».

Στο τέλος, όπως λέει η κ. Maley, έφτασε και ένας σεκιουριτάς του προξενείου που την κοίταζε αγριωπά. Η ίδια πήρε το διαβατήριό της και έφυγε, χωρίς ακόμη να έχει καταλάβει γιατί συνέβησαν όλα αυτά.

Διώχνουν τους τουρίστες

Με το περιστατικό ασχολήθηκε και ο ουκρανικός Τύπος, αναφέροντας ότι εκείνες τις ημέρες ο πρέσβης έλειπε από την χώρα, ότι το περιστατικό αφορά τον πρόξενο Δ. Μιχαλόπουλο, γνωστό, όπως αναφέρει, για την απότομη συμπεριφορά του, και ότι από την Ελληνική Πρεσβεία δήλωσαν ότι «ο πρόξενος δεν είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και επιφυλάσσεται μετά την επιστροφή του πρέσβη». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ασχολήθηκε επίσης με την υπόθεση.

Η μόνη εξήγηση που δίνει η κ. Maley για το γεγονός είναι ότι μάλλον φάνηκαν ύποπτες στον πρόξενο οι πολλές επισκέψεις της στην Ελλάδα.

Οι καταγγελίες αυτές προξενούν μεγάλη εντύπωση, ειδικά σε μία εποχή διεθνούς οικονομικής κρίσης, που ο κάθε τουρίστας είναι πολύτιμος για την ελληνική οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης