Αλλαγή πορείας φαίνεται να πραγματοποίησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τις τελευταίες ώρες, όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης. 

Ενώ το πλοίο, στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης κατευθυνόταν προς τα νοτιοδυτικά, πριν από λίγη ώρα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, φαίνεται να πραγματοποίησε στροφή και να πλέει στην αντίθετη κατεύθυνση, προς τα βορειοανατολικά-ανατολικά και την Κύπρο. Η πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει το πλοίο στη συνέχεια παραμένει άγνωστη, ενώ η αλλαγή της έγινε μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει το σκάφος στο όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής από την Άγκυρα, που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι το πλοίο βρίσκεται 60 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ το συνοδεύουν 10 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. 

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται από χθες, Δευτέρα το απόγευμα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχοντας ποντίσει καλώδια προκειμένου, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να διεξάγει έρευνες. Ωστόσο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν οι μηχανές των παρακείμενων πλοίων παρεμποδίζοντας τις σχετικές εργασίες. 

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το Oruc Reis ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την ακριβή τοποθεσία και κατεύθυνση του Oruc Reis στις 20.00 το βράδυ της Τρίτης

Δείτε την κατεύθυνση του πλοίου στις 15.00 της Τρίτης

Δείτε πού βρίσκεται το Oruc Reis αυτήν τη στιγμή:

Συνεδρίαση Συμβουλίου Άμυνας υπό την προεδρία του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου

Στο μεταξύ, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η αλλαγή πορείας του Oruc Reis, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.), υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιείται προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

«Εσείς να φύγετε από την τουρκική ΑΟΖ» 

Σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα πλεύσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ανατολική Μεσόγειο, η ένταση κλιμακώθηκε εξαιτίας πιέσεων της Τουρκίας και της προκλητικής της τακτικής. 

Συγκεκριμένα, στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης