Τέλος στα πεζοδρόμια «πάρκινγκ» για τα νυχτερινά καταστήματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 19:53
Τέλος στα πεζοδρόμια «πάρκινγκ» για τα νυχτερινά καταστήματα
Τέλος στην ασυδοσία των ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων βάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επικυρώνοντας την αφαίρεση της άδειας για 40 ημέρες από πολυτελές εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που είχε μετατρέψει σε πάρκιγκ για τα αυτοκίνητα των πελατών του, τα πεζοδρόμια τους γειτονικούς κοινόχρηστους χώρους.

Αποτελεί άλλωστε τη συνήθη τακτική των υπευθύνων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων, μπαρ κλπ. όπου το παρκάρισμα των πελατών εξασφαλίζεται έναντι βεβαίως και αμοιβής, σε κάθε πιθανό σημείο κοινόχρηστου χώρου, εμποδίζοντας τη διέλευση πεζών και εγκυμονώντας κινδύνους για ατυχήματα. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο προσέφυγε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου , υποβάλλοντας αίτηση αναστολής της απόφασης του Δήμου Αθηναίων για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος όταν τον Νοέμβριο του 2010 η Διεύθυνση Τροχαίας συνέλαβε δύο άτομα τα οποία παρελάμβαναν έναντι αμοιβής οχήματα πελατών , προκειμένου να τα σταθμεύσουν πάνω στα πεζοδρόμια των γύρω χώρων από το κατάστημα. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο ωστόσο απέρριψε την αίτηση αναστολής για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι αφορούν «στην προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα των δημόσιων χώρων και δη των πεζοδρομίων από αυθαίρετες ενέργειες κατάληψής τους από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους».

Όπως αναφέρουν οι δικαστές οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία για τις συνέπειες που θα υποστεί από το κλείσιμο (οικονομική ζημία, διαρροή πελατείας κ.λπ.) «έχουν πολύ μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες που έχει για το κοινωνικό σύνολο η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου αφού οι συνέπειες της οικονομικής βλάβης και της διαρροής πελατείας αναφέρονται αποκλειστικά στην οικονομική σφαίρα» και αφορούν μόνο τον επιχειρηματία, ενώ επέρχονται με ευθύνη του ίδιου του επιχειρηματία.

«Αντιθέτως η στέρηση της χρήσης του πεζοδρομίου αναφέρεται στη σφαίρα των κοινωνικών αγαθών (ανεμπόδιστη χρήση κοινόχρηστου χώρου) αφορά αόριστο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ συναρτάται και με τα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και υγείας αφού η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου και η αδυναμία χρήσης του ιδίως από άτομα που βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.λπ.) συνεπάγεται αναπόφευκτα κίνδυνο ατυχήματος», καταλήγει η δικαστική απόφαση.

Ο επιχειρηματίας υποστήριζε πώς η απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 20 του Συντάγματος (που προβλέπει προηγούμενη ακρόαση πριν την επιβολή της ποινής), ότι εκδόθηκε κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, ενώ είναι αναιτιολόγητη και στηρίχθηκε σε εσφαλμένα πραγματικά περιστατικά.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 20:03