Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Όχι, η κεντρική φωτογραφία του άρθρου που βλέπετε στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας δεν προέρχεται από ένα σχολείο που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη. Όχι, δεν πρόκειται για την εικόνα εγκαταστάσεων έπειτα από βομβαρδισμό σε κάποιο απόμακρο μέρος του κόσμου. Ούτε καν για σχολικό συγκρότημα σε κάποια τριτοκοσμική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο βρίσκεται σε μία ευρωπαϊκή χώρα, στην Ελλάδα, και φιλοξενεί μαθητές όλων των ηλικιών. Τα στιγμιότυπα που βλέπετε δεν αφορούν στην εικόνα που είχε το κτήριο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά στην κατάσταση στην οποία περιήλθε πριν από μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου.

Ο λόγος για το 2ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Άνω Λιοσίων, ένα λύκειο διαφορετικό από τα άλλα, στο οποίο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr αλλά και από πολλές καταγγελίες γονέων, για να φοιτήσει ένα παιδί θα πρέπει να διαθέτει ατσαλένια υπομονή αλλά και… εκπαίδευση σχετική με εκρήξεις και εύφλεκτα υλικά. Και αυτό διότι ομάδες μαθητών που για κάποιον λόγο νιώθουν ότι μπορούν να καταπατούν ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες συνύπαρξης επιδίδονται συχνά (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σύμφωνα με τις καταγγελίες) στη ρίψη κροτίδων, καπνογόνων ακόμη και μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτήριο να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

(Λίγο μετά τις… εκρήξεις)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με γονείς μαθητών, οι νεαροί πετούν τα εκρηκτικά υλικά από τον επάνω όροφο στο υπόγειο, χωρίς μάλιστα να έχουν οπτική επαφή με τον χώρο στον οποίο καταλήγουν αυτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάποιους μαθητές που εκείνη την ώρα έχουν την ατυχία να βρίσκονται ή να περνούν από το συγκεκριμένο σημείο του κτηρίου.


(Φωτογραφίες από τα social media: Αριστερά διακρίνεται καπνός)

Ενδεικτική είναι η περιγραφή γονέα που ακολουθεί: Σε καθημερινή βάση μαθητές, εν γνώσει και παρουσία του διευθυντή κι όλων των καθηγητών, ρίχνουν μολότοφ, καπνογόνα και κροτίδες στο εσωτερικό του σχολείου. Από τύχη δεν έχουν ακόμη τραυματιστεί παιδιά. Η ατμόσφαιρα καθίσταται αποπνικτική και οι μαθητές αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Όπως πάει η κατάσταση, θα θρηνήσουμε θύματα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό.

Μάλιστα, μία μητέρα, προφανώς απελπισμένη από την κατάσταση, έκανε σχετική ανάρτηση-καταγγελία στο Facebook, περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει το παιδί της στο σχολείο (τα στοιχεία της δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους).

Όπως θα δείτε, κάτω από την ανάρτηση κι άλλοι γονείς μαθητών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα όσα εκτυλίσσονται στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, τόσο γονείς όσο και μαθητές έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στον διευθυντή του σχολείου ζητώντας λύση στο πρόβλημα, με τις εκκλήσεις τους όμως να πέφτουν στο κενό, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο επικεφαλής του λυκείου αρνείται να ειδοποιήσει τις αστυνομικές αρχές.

Διευθυντής σχολείου: Πέταξαν δύο-τρία δυναμιτάκια, τίποτα παραπάνω

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή του σχολείου, κ. Μανώλη Λάππα, ο οποίος εμφανίστηκε να αγνοεί την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κύριο Λάππα, ούτε ρίψη μολότοφ έγινε, ούτε καπνογόνων. Αυτό που συνέβη, πάντα κατά τον κ. Λάππα, είναι ότι «δύο, τρεις φορές κάποιοι μαθητές πέταξαν δύο-τρία δυναμιτάκια, τα οποία προκάλεσαν έναν απλό κρότο και τίποτα παραπάνω, χωρίς να υπάρξει καμία φθορά στο κτήριο» «Το θέμα έληξε εκεί» υποστήριξε.

Η εικόνα όμως που προκύπτει από τις φωτογραφίες που εξασφάλισε και παρουσιάζει το zougla.gr απέχει παρασάγγας από τους ισχυρισμούς του διευθυντή, καθώς, όπως εύκολα μπορεί να δει κάποιος, οι τοίχοι είναι κατάμαυροι, ενώ στα πρώτα φωτογραφικά στιγμιότυπα φαίνονται και καπνοί.

Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, είτε από τους ίδιους καθηγητές είτε, αν δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από τις αρμόδιες Αρχές, που δεν είναι άλλες από τις αστυνομικές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης