Την στιγμή που η πύρινη λαίλαπα απειλεί δάση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και ανθρώπινες ζωές, και ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των περιστατικών, οι εθελοντικές οργανώσεις πυροσβεστών, με εκατοντάδες οχήματα και χιλιάδες μέλη, αντί να υποστηριχθούν από την πολιτεία μπαίνουν στο περιθώριο, μένουν χωρίς ενίσχυση και δέχονται τις επιθέσεις των αρμοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας που χαρακτηρίζει τον δημόσιο βίο της χώρας μας, είναι η περίπτωση της αντιμετώπισης του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) από ορισμένους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Πρόκειται για μία οργάνωση εθελοντών με μέγεθος και δυναμικό που εκπλήσσουν:  αριθμεί 3.500 μέλη, διαθέτει 428 πυροσβεστικά οχήματα και 51 πυροσβεστικούς σταθμούς -μέσα που κάθε χρόνο βρίσκονται στη διάθεση των δήμων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η οργάνωση, που έχει τη μορφή συλλόγου εγγεγραμμένου στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συνάπτει ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας με τους δήμους και αναλαμβάνει την διάθεση των πυροσβεστικών οχημάτων, την εκπαίδευση εθελοντών δημοτών, ενώ οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέσουν τις κτιριακές υποδομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 428 αυτοκίνητα του ΕΣΕΠΑ προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές ξένων κυβερνήσεων και οργανώσεων, και έχουν επιθεωρηθεί από ειδική επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως άλλωστε οι εγκαταστάσεις και ο λοιπός εξοπλισμός του.

Κρατική «αχαριστία»

Όλοι θα περίμεναν ότι μία συνδρομή τέτοιου μεγέθους θα αντιμετωπιζόταν ως «θείο δώρο» από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό.

Όμως στην πράξη φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο. Όπως καταγγέλλουν οι εθελοντές πυροσβέστες, όχι μόνο η βοήθεια που παίρνουν από το κράτος είναι αστεία, όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται το έργο τους, αλλά δέχονται και την πολεμική ορισμένων αρμοδίων, οι οποίοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την προσφορά τους.

Κατονομάζουν δε τον ίδιο τον Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτη Μουζά.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ, Νίκος Σαχινίδης, δηλώνει ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο:


«Φανταστείτε ότι  πρέπει να πληρώνουμε διόδια όταν πηγαίνουμε να σβήσουμε μία φωτιά, τα οποία τα καταβάλλουμε από δικά μας χρήματα. Για να κινηθούν τα 25 βαρέα πυροσβεστικά της μεγάλης μονάδας στην Ημαθία μέχρι την Αθήνα, μόνο για διόδια πρέπει να πληρώσουμε 3.000 ευρώ. Για τα έξοδα συντήρησης 428 διαφόρων τύπων οχημάτων λάβαμε ως βοήθεια μόνο 15.000 ευρώ απότο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ για έξοδα εξοπλισμού 7.000 ευρώ σε είδος από την ΓΓΠΠ, δηλαδή… 2 ευρώ για κάθε πυροσβέστη, αφού είμαστε 3500 εθελοντές».


«Τους χάριζαν γάιδαρο και τον κοίταζαν στα δόντια»

Εκτός από την έλλειψη οικονομικής βοήθειας, ο κ. Σαχινίδης κάνει λόγο για γενικότερη αδιαφορία και ανταγωνιστική διάθεση ορισμένων αρμοδίων: «Στις αρχές Ιουνίου ζητήσαμε επισήμως οι 51 εθελοντικοί σταθμοί και τα πυροσβεστικά οχήματα του ΕΣΕΠΑ να ενταχθούν στον σχεδιασμό της ΓΓΠΠ. Αυτοί μας απάντησαν, όμως, ότι πρέπει εμείς να συντάξουμε σχέδια δράσης και να τα υποβάλουμε στις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες και τη ΓΓΠΠ! Για να είμαστε όμως δίκαιοι, πρέπει να επισημάνω ότι τα περισσότερα στελέχη της Πυροσβεστικής χαίρονται που συνεργάζονται μαζί μας και τα παράπονά μας δεν αφορούν αυτούς».

Αυτό που προκαλεί οργή στους εθελοντές πυροσβέστες είναι οι επιθέσεις και οι υπαινιγμοί που εκφράζονται από επίσημα χείλη για την ποιότητα των υπηρεσιών τους και των τεχνικών μέσων που έχουν συγκεντρώσει.

Όπως καταγγέλλουν, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτης Μουζάς, απαξιώνει συστηματικά το έργο της ΕΣΕΠΑ και συμπεριφέρεται ανταγωνιστικά προς τους εθελοντές πυροσβέστες, αντί να υποστηρίζει και να αναδεικνύει το έργο τους. Αναφέρουν δε, ως παράδειγμα, άρθρο του κ. Μουζά όπου εκφράζονται ακόμη και υπαινιγμοί για την κατάσταση των 428 αυτοκινήτων του συλλόγου.

«Τους χάριζαν γάιδαρο και τον κοίταζαν στα δόντια. Τα αυτοκίνητά μας είναι σε άριστη κατάσταση», λέει ειρωνικά ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ, κ. Σαχινίδης, και αποδίδει την ανταγωνιστική διάθεση του κ. Μουζά, στην κριτική που δέχεται από τους εθελοντές και στα επίμονα αιτήματα για ασφάλιση όσων εθελοντών συμμετέχουν σε κατασβέσεις πυρκαγιών.

Ο Ν. Σαχινίδης αγανακτισμένος δηλώνει στη zougla.gr ότι λόγω της συμπεριφοράς του Γενικού Γραμματέα, ο ΕΣΕΠΑ έχει ήδη κλείσει 11 Πυροσβεστικούς Σταθμούς, και ότι εάν αυτή η κατάσταση εξακολουθήσει ο σύλλογος θα συνεχίσει να αποσύρει την συνδρομή του σε υλικά και έμψυχα μέσα:

 

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτη Μουζά, ο οποίος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τηλεφωνικά τις καταγγελίες.                             

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης