Η Pfizer Inc. και η BioNTech SE ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα αποτελέσματα τους σε μια “αρχική εργαστηριακή μελέτη” έδειξαν πως το εμβόλιο τους κατά της COVID-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη όμικρον του κορωνοϊού μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

Το πλάσμα αίματος από ανθρώπους που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου είχε 25πλασια μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά της όμικρον, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο αυξάνει τα αντισώματα, προσφέροντας παρόμοια επίπεδα προστασίας όπως με τις δύο δόσεις στο αρχικό στέλεχος του ιού και άλλες παραλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αν και οι δύο δόσεις του εμβολίου συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία κατά σοβαρής νόσησης από το στέλεχος όμικρον, είναι ξεκάθαρο, από τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία, ότι η προστασία βελτιώνεται με τρίτη δόση του εμβολίου”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλπερτ Μπουρλά.

“Το να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο πρώτες δόσεις και την ενισχυτική παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για να αποτραπεί η μετάδοση της COVID-19”, πρόσθεσε. 

Οι δύο εταιρείες εκτίμησαν παράλληλα ότι θα είναι σε θέση να έχουν έτοιμη για παράδοση μια έκδοση του εμβολίου τους για τη μετάλλαξη όμικρον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Το σχέδιο για την παραγωγή 4 δισ. δόσεων του εμβολίου Comirnaty το 2022 δεν αναμένεται να αλλάξει ακόμα και αν προκύψει η ανάγκη για ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, πρόσθεσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την προκαταρκτική μελέτη του Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές του Ινστιτούτο ανακοίνωσαν χθες ότι η όμικρον μπορεί να διαφεύγει μερικώς από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, προσθέτοντας ότι μια τρίτη δόση είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταλλαγμένου στελέχους όμικρον. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης