Πιθανή Αρκτική εισβολή τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 19:46
Πιθανή Αρκτική εισβολή τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας
Πιθανή απότομη μετάβαση στο χειμώνα προβλέπουν τα μοντέλα καιρού προς το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Νοεμβρίου με επικράτηση του ψύχους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολογικών μοντέλων, περιμένουμε προς το τέλος της εβδομάδας (16-18/11) την πρώτη ψυχρή εισβολή που θα δώσει βροχές στα πεδινά / ημιορεινά τμήματα και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Η προαναφερθείσα ψυχρή εισβολή, ρωσικής προέλευσης , πιθανότατα θα είναι ο προάγγελος για τον καιρό που θα επικρατήσει στο 3ο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα.Ένα σενάριο που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες, δείχνει πιθανή την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε χειμερινά επίπεδα με κακές καιρικές συνθήκες για το διάστημα 20-24/11 με την παραμονή του εκτεταμένου και ισχυρού αντικυκλωνικού πεδίου στη κεντρική - βορειοδυτική Ευρώπη.

Η θέση του αντικυκλώνα φυσικά ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, όμως με τα τελευταία δεδομένα μπορεί να προκαλέσει καθολική μεταφορά πολικής αέριας μάζας στη βορειοανατολική - ανατολική και σε μέρος της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Με αυτό το σενάριο ο καιρός στη χώρα μας καθίσταται αμιγώς χειμωνιάτικος με χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινές αλλά και σε ημιορεινές ή και ημιπεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως και σε περιοχές των Βαλκανίων με χαμηλό υψόμετρο.

Πηγή: meteoclub 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 19:46