Πιάνουν δουλειά τα εργοτάξια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 18:05


Άμεσα αναμένεται να γίνει η επανεκκίνηση των έργων για την κατασκευή των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους παραχωρησιούχους.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: «Η κυβέρνηση κράτησε την υπόσχεσή της. Οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο».

Η επανεκκίνηση των «παγωμένων» -επί μία διετία- έργων κρίνεται σημαντική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα εισρεύσουν μεγάλα κεφάλαια στην αγορά, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον κατασκευαστικό κλάδο. Επιπλέον, μέσω των έργων αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για τα έργα στην Ολυμπία Οδό (Κορίνθου-Πατρών), στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί), στην Ιονία Οδό και στην Ε-65.

Τα έργα θα ξεκινήσουν από το «μηδέν», δεδομένου ότι οι παραχωρησιριούχοι παραιτούνται των οικονομικών διεκδικήσεων (claims) του παρελθόντος εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα claims ελέχθησαν από ανεξάρτητους μηχανικούς και περιορίστηκαν δραστικά.

Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, διότι σε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία για την κυβέρνηση πρέπει να διοχετευτούν στην άμεση επανέναρξη των έργων. Το ΕΣΠΑ ενδέχεται μάλιστα να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες δεν θα μπορούν-ενδεχομένως- να καλυφθούν από τις τράπεζες.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί δάνειο ύψους 650 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που αφορά αυστηρά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων αυτοκινητοδρόμων.

Ο κ. Χατηδάκης απέδωσε συμβολική αξία σε αυτή τη συμφωνία: «Μέσα στον Απρίλιο μπαίνουν οι μπουλντόζες και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία συνολικά. Η επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων συμβολίζει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούνται 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες πολλών μηνών, καταλήξαμε στην υπογραφή συμφωνητικών με τους παραχωρησιούχους. Και η συμφωνία μας με τους παραχωρησιούχους είναι ακριβώς να ξεκινήσουν τα έργα αμέσως, πριν από το Πάσχα, χωρίς καθυστερήσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα σας παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της ανάπτυξης των έργων».

Για το ζήτημα μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης, τονίζοντας ότι αρχίζουν εκ νέου τα έργα, ύστερα από μία διετία και μετά από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις και ότι «οι συμφωνίες αυτές βεβαίως θα κατατεθούν στη Βουλή μαζί με τις συμβάσεις προς κύρωση».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 18:13