Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και ο χειμώνας επισκέπτεται τη χώρα μας, με τις πρώτες νιφάδες χιονιού να κάνουν την εμφάνισή τους σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από σήμερα το πρωί, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές της χώρας στα βορειοανατολικάΗ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από σήμερα το πρωί, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές της χώρας στα βορειοανατολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού κυρίως στη βόρεια-βορειοανατολική, την κεντρική ηπειρωτική και τη βορειοανατολική νησιωτική χώρα, ενώ σήμερα θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά, στην Ήπειρο και στη δυτική Πελοπόννησο, με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα.

Το δριμύ ψύχος που επηρεάζει την Ευρώπη αναμένεται να κατέβει στη χώρα μας τις ημέρες των εορτών, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση και δεν αποκλείεται μερικές περιοχές να κάνουν λευκά Χριστούγεννα. 

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, αναμένοντας τα πυκνά χιόνια για να ανοίξουν τις πόρτες τους. Οι πρώτες νιφάδες που έπεσαν ήδη στα ορεινά κάνουν τους αρμόδιους να αισιοδοξούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Πισοδέρι Φλώρινας, στο Νυμφαίο αλλά και στο Μέτσοβο οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, όπως θα δείτε και από τις live κάμερες που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανή εικόνα από το χιονισμένο Μέτσοβο (κάμερα 1)

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανή εικόνα από το Μέτσοβο (κάμερα 2)

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανή εικόνα από το Πισοδέρι Φλώρινας

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανή εικόνα από το Νυμφαίο

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις περιοχές όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις:

Σήμερα, Δευτέρα

Χιόνια κατά τόπους πυκνά θα πέσουν σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Από το μεσημέρι θα χιονίσει στις ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 500 μέτρα).

Επίσης, θα χιονίσει στις ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας (πάνω από 600 μέτρα), της βόρειας Πελοποννήσου (κυρίως της Αχαΐας σε υψόμετρο άνω των 700 μ.).

Από το βράδυ αναμένεται χιονόπτωση στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές με υψόμετρο περίπου στα 300 μέτρα στη Χαλκιδική, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

Χιονόπτωση Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 18.00

Χιονόπτωση Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 21.00

Βροχές

Το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Στερεά και στη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο μέχρι το βράδυ.

Παράλληλα, βροχές προβλέπονται στη Χαλκιδική, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τη νύχτα.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα προς την Τρίτη σε όλες αυτές τις περιοχές.

Βροχόπτωση Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 18.00

Βροχόπτωση Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 21.00

Αύριο, Τρίτη

Μέχρι το πρωί θα χιονίζει στα ημιορεινά της ανατολικής Χαλκιδικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο στα 200 με 300 μέτρα που δεν είναι κοντά στη θάλασσα.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις βορειότερες περιοχές και θα εξασθενήσουν.

Παγετός, όμως, θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, που κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός τη νύχτα και νωρίς το πρωί για αρκετές από τις επόμενες ημέρες.

Χιονόπτωση Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στις 06.00

Η θερμοκρασία την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου

Τετάρτη έως Παρασκευή

Για το υπόλοιπο της εβδομάδας αναμένεται έντονο κρύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει η έλευση κάποιας δευτερευούσης διαταραχής, η οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να προκαλέσει χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα μόνο την ανατολική ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα περιοχές όπως η ανατολική Στερεά, η ανατολική Θεσσαλία, η Εύβοια και οι Σποράδες. Οι συνθήκες φαίνονται ευνοϊκές ώστε να σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και σε ημιορεινές περιοχές (400-500μ. κατά μέσο όρο), αλλά σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα δεν αναμένεται να έχουν αξιόλογη δυναμική σε μεγάλη έκταση.  

Σαββατοκύριακο και Χριστούγεννα

Η τάση του καιρού για την εορταστική περίοδο παραμένει άκρως χειμερινή, αλλά αποτελεί γρίφο το πώς ακριβώς θα μας επηρεάσουν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα κατέλθουν εκ νέου από τα βόρεια.

Σε συνεργασία με το forecastweather
Πληροφορίες – Χάρτες: ΕΜΥ/ Σύστημα Ποσειδών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης