Ποινές με αναστολή στους τούρκους αξιωματικούς

Ποινές με αναστολή στους τούρκους αξιωματικούς
Ποινές με αναστολή επιβλήθηκαν στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν με ελικόπτερο το πρωί του Σαββάτου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Ειδικότερα το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή για το καθεστώς απειλής. Οι αξιωματικοί κρίθηκαν επίσης ένοχοι για παράνομη είσοδο στην χώρα και το δικαστήριο τους επέβαλε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή και αθώοι για την πτήση.

Κατά τις καταθέσεις τους, οι αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι «ήταν θέμα ζωής ή θανάτου το να περάσουν στην Ελλάδα και ότι «αν έμεναν στην Τουρκία θα ήταν τώρα νεκροί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, κατέθεσε ο έλληνας αστυνομικός, ο οποίος τους συνέλαβε, ο οποίος τόνισε ότι «δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και αμέσως ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ένας από τους πιλότους, ο οποίος κατέθεσε ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στη χώρα του το βράδυ της Παρασκευής, καθώς εκείνοι μετέφεραν απλά τραυματίες με το ελικόπτερο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι όταν έμαθαν ότι είχε γίνει απόπειρα πραξικοπήματος, αποφάσισαν να φύγουν από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, είπε ότι «δέχθηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς», ενώ το ίδιο βράδυ κρύφτηκαν σε δασώδη περιοχή μέχρι να αποφασίσουν τι θα έκαναν το πρωί.

Ο ίδιος πιλότος συμπλήρωσε ότι το ελικόπτερο δεν είχε καμία μηχανική βλάβη και κατέθεσε ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι οι οκτώ, των οποίων την έκδοση ζητάει η τουρκική κυβέρνηση κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, θα έχουν καλύτερη φύλαξη στην Καβάλα. Όπως αναφέρει η δικηγόρος Βασιλική Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων τους, οι στρατιωτικοί αρχικά πανικοβλήθηκαν όταν έμαθαν ότι θα μεταφερθούν αλλού, φοβούμενοι ότι απελαύνονται.

«Ηρέμησαν όμως όταν ενημερώθηκαν ότι παραμένουν σε ελληνικό έδαφος», λέει η δικηγόρος.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 17:18