Οι αμαρτίες του παρελθόντος… παιδεύουν ακόμη και σήμερα τον  Άκη Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε κάθειρξη έξι ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ ο καθένας, γλιτώνοντας τη φυλακή στο παρά πέντε, καθώς το δικαστήριο τους άφησε ελεύθερους με εγγυοδοσία 20.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον ξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, ο οποίος κρίθηκε επίσης ομόφωνα ένοχος από το δικαστήριο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ´ επάγγελμα από κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τους στέλνετε με μαθηματική ακρίβεια στη φυλακή. Έναν άνθρωπο που του χρωστάει η Ελλάδα… Τα υποβρύχια που πήρε στέκονται απέναντι στον Τούρκο τώρα. Ντροπή» είπε ο συνήγορος του πρώην υπουργού και της συζύγου του, Γιάννης Παγορόπουλος, στο άκουσμα της απόφασης, και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατον να καταβάλουν αυτό το ποσό. Αδυνατούσε να καταβάλει παράβολο. Είναι εδώ, με τον άνδρα της, τον ετοιμοθάνατο, το παιδί της».

Οικονομική αδυναμία όμως επικαλέστηκε και ο Νίκος Ζήγρας με τον συνήγορό του να υποστηρίζει: «Δεν του επαρκεί η σύνταξή του έτσι κι αλλιώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρει αυτά τα λεφτά. Είναι 84 ετών».

Και οι τρεις θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό της εγγυοδοσίας εντός 10 ημερών, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν συνδέεται με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1998 στην Ελβετία από τον πρώτο ξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα, στο οποίο εφάπαξ καταβλήθηκαν 500.000 ελβετικά φράγκα. Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα αυτά προήλθαν από παράνομα «δώρα» στον πρώην υπουργό.

Τα χρήματα από το εν λόγω ασφαλιστήριο συμβόλαιο φέρεται πως κατέληξαν σε λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα και της Βίκυ Σταμάτη στην Ελβετία.

«Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξαναζούμε τη δίκη των εξοπλιστικών. Το δικαστήριο προσπάθησε να σταθεί στο ύψος του με πολλά προβλήματα ακυρότητας της δίκης, όπως ότι η δίωξη για τον Τσοχατζόπουλο δεν πέρασε από τη Βουλή, κατά παράβαση του Συντάγματος, το ότι η αρμοδιότητα ανήκε στα ελβετικά δικαστήρια καθώς και το αμετάκλητο της κρίσης του Πενταμελούς Εφετείου που δίκασε σε δεύτερο βαθμό και παράγει δεδικασμένο» δήλωσε ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα από τη Βίκυ Σταμάτη να της χορηγηθεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Οι δύο άλλοι καταδικασθέντες δεν αιτήθηκαν ελαφρυντικών περιστάσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης