Υπάρχει θέμα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013, 16:20


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

To φως της δημοσιότητας είδε το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ο οποίος χειρίζεται την έρευνα για τη Χρυσή Αυγή.

Στο 9σέλιδο κείμενο, το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου παρουσιάζεται ως εγκληματική οργάνωση με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και εκπαίδευση των μελών της με μεθόδους που συναντά κανείς στις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως ήταν φυσικό, το τελικό συμπέρασμα της εισαγγελικής έρευνας για τη δράση της Χ.Α. αποτέλεσε αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης ποινικολόγων, συνταγματολόγων και καθηγητών, οι οποίοι εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για την υπόθεση.

Νομικοί και δικαστικοί εκτιμούν πως σε πρώτη ανάγνωση το πόρισμα φαίνεται βιαστικό, με νομικά κενά. Όπως τονίζουν μιλώντας στο zougla.gr, εάν αποδειχθεί στη συνέχεια ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για τη σύλληψη βουλευτών, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις που θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ, ενισχύοντας ένα περιβάλλον πολιτικά επικίνδυνο.

«Διατηρούν οπλοστάσιο»

Ο κ. Βουρλιώτης υπογραμμίζει ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί όπλα που φυλάσσονται σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους, γεγονός που φέρονται να επιβεβαιώνουν και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της οργάνωσης.

«Η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, τη Μάνδρα και τη Σαλαμίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούνται και διάφορα όπλα, τα οποία πιθανότατα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστη τοποθεσία» επισημαίνεται.

Οι συναντήσεις

Επιπλέον, στο πόρισμα γίνεται λόγος για τις «τακτικές» και «επιμορφωτικές» συναντήσεις που έχουν τα μέλη μεταξύ τους.

«Τακτικές είναι οι ιδεολογικού προσανατολισμού επιμορφωτικές συναντήσεις των μελών στα Γραφεία της τοπικής οργάνωσης, όπου δύο φορές την εβδομάδα αναλύονται θέματα σχετικά με τις απόψεις και τους στόχους της Χρυσής Αυγής από ειδικούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων υπάρχει και ανήλικος. Όλες οι δράσεις των τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα εντάσσονται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό στρατηγικής λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων από την ηγεσία του "Κινήματος", όπως αποκαλείται η εν λόγω οργάνωση» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

Στο πόρισμα τονίζεται, επίσης, ότι κατά τη φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής «όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, Ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους».

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει ότι «η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και στη συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία, μέχρι την τελική υλοποίησή της».Η εκτίμηση των ποινικολόγων και των νομικών για το πόρισμα


Το zougla.gr επικοινώνησε με συνταγματολόγους και έγκριτους νομικούς ζητώντας τη γνώμη τους για το πόρισμα του αντιεισαγγελέα κ. Βουρλιώτη.

Εισαγγελικοί κύκλοι τόνισαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι, από τη στιγμή που βρέθηκαν όπλα, υπάρχει δομημένη οργάνωση με ιεραρχία και διαρκή δράση και οι εντολές που δίνονταν εκτελούνταν τυφλά, η υπόθεση είναι «δεμένη».


Γιώργος Κατρούγκαλος - Συνταγματολόγος

«Το να αποδοθεί στο σύνολο του κόμματος ο χαρακτήρας "εγκληματική οργάνωση" ενέχει τον κίνδυνο να αποδώσει τον χαρακτήρα εγκληματία και σε κάποιο μέλος το οποίο μπορεί να συμμεριζόταν μερικές ιδέες του κόμματος, σε καμιά περίπτωση όμως δεν συμμεριζόταν, απλώς και μόνο με τη συμμετοχή του, την εγκληματική δράση της οργάνωσης».Κώστας Χρυσόγονος - Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

«Αμφισβητήσεις μπορούν να εγερθούν για τη μεθοδολογία που επιλέχθηκε, δηλαδή για την άσκηση διώξεων και διενέργεια λήψεων χωρίς να έχει προηγηθεί η παροχή της κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος άδειας της Βουλής. Το άρθρο 62 του Συντάγματος εξαιρεί, βέβαια, τα αυτόφωρα κακουργήματα, αλλά η υπαγωγή σε αυτά της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης κατά το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, με το σκεπτικό ότι η εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές και άρα διαρκώς αυτόφωρο αδίκημα, συνιστά διαστολή στο άπειρο της έννοιας του αυτοφώρου»

Διαβάστε ολόκληρη την άποψη του κ. Χρυσόγονου εδώ


Λεωνίδας Κοτσαλής - Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Νηφαλιότητα και ψυχραιμία συνέστησε μιλώντας στο zougla.gr ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Κοτσαλής.

Ο νομικός τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε με φειδώ και επιφυλακτικότητα, καθώς η υπόθεση είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, και να μη βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να πολύ προσεκτικά σε αυτά που λένε.


Νίκος Διαλυνάς - Ποινικολόγος

«Προέκυψαν ενδείξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που είναι και διαρκές έγκλημα, όχι για συγκρότηση. Αυτοί που συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση διέπραξαν μεν αδίκημα, αλλά στιγμιαίο, όχι διαρκές».Φραγκίσκος Ραγκούσης - Ποινικολόγος

«Πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος ποιες ήταν οι σχέσεις τους με τα συγκεκριμένα εγκλήματα, διότι, αν κάποιος δεν είναι διευθυντικό στέλεχος και έχει ένα πλαίσιο ποινής μόνο για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή 5-10 χρόνια, υπάρχει περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους».


Αριστείδης Οικονομίδης - Ποινικολόγος

«Το άρθρο 8 του 187 του Ποινικού Κώδικα που επισύρει κάθειρξη 10 ετών για εγκληματική οργάνωση δεν προϋποθέτει να έχουν γίνει πράξεις, αρκεί να έχουν κατανεμηθεί οι ρόλοι και να έχει αποδειχθεί ότι ήταν αποφασισμένοι να κάνουν εγκληματικές πράξεις. Αρκεί να εντοπιστεί ότι είναι μια οργάνωση που είχε τέτοιους στόχους».Γιάννης Βλάχος - Ποινικολόγος 

«Η έκθεση του αντιεισαγγελέα είναι πλήρης και πεντακάθαρη. Έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από τον ποινικό κώδικα για την εξέταση, την περαιτέρω διερεύνηση της διάπραξης του εγκλήματος της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης».
Αλέξης Κούγιας - Ποινικολόγος 

«Ανεξάρτητα από το ποιους αφορά το συγκεκριμένο πόρισμα, ως νομικός δεν νιώθω ιδιαίτερα εφησυχασμένος από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση αυτή η Δικαιοσύνη. Το εισαγγελικό πόρισμα με έχει αφήσει κατάπληκτο με την απλούστευση την οποία υιοθετεί. Το γεγονός και μόνο ότι εννέα σελίδες καθορίζουν την τύχη 32 ανθρώπων, όποιοι κι αν είναι αυτοί, και με τον τρόπο που συμπεραίνει ο συντάξας του κειμένου ότι πρέπει να ασκηθούν διώξεις και πιστοποιεί αδικήματα με ενοχλεί».


Σπήλιος Σπηλιάκος - Ποινικολόγος

«Το να θεωρηθεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση εν συνόλω είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτό θα έχει και άλλες προεκτάσεις. Αυτό που είναι καθ’ όλα δυνατό, όπως προκύπτει και από το πόρισμα, είναι η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργώντας υπό το κάλυμμα μιας πολιτικής οργάνωσης να συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων με μόνιμη δομημένη ομάδα».


Κυριάκος Τυράσκης - Ποινικολόγος

«Το πόρισμα του εισαγγελέα δείχνει ένα πόρισμα αρκετά γρήγορο. Δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται και να κρατούνται με μια επικείμενη προφυλάκιση αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, όπως και πέντε βουλευτές, με εννέα σελίδες πόρισμα, το οποίο αναφέρει πολύ συνοπτικά την ιστορία της Χρυσής Αυγής, αναφέρει τα περί εγκληματικής οργάνωσης και ετοιμάζεται να προφυλακίσει έξι βουλευτές βασισμένο σε μαρτυρίες και σε έντυπα».


Βασίλης Ταουξής – Δικηγόρος

«Ως πολιτικοί, εάν ήθελαν να εξοντώσουν τη Χρυσή Αυγή, θα έπρεπε να παλέψουν μαζί της στην κονίστρα της πολιτικής. Σε νομικό επίπεδο αυτό που διέπραξαν είναι ένα τεράστιο δικαστικό και πολιτικό πραξικόπημα και το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να τους καταστήσουν περισσότερο συμπαγείς, ώστε η Χρυσή Αυγή να αποκομίσει περισσότερα πολιτικά οφέλη. Η σύλληψη βουλευτών και η παραπομπή τους σε δίκη χωρίς προηγουμένως να αρθεί η βουλευτική τους ασυλία οδηγεί σε μέρες που εμείς οι μεγαλύτεροι θέλουμε να ξεχάσουμε και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013, 18:30