Άρχισαν να βράζουν τα πρώτα στέμφυλα, για την παραγωγή τσίπουρου στη Θεσσαλία, αλλά «βράζουν» και οι μικροί αποσταγματοποιοί. Ο λόγος είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά, καλούνται να βάλουν επιπλέον χρήματα, για να πάρουν την απαιτούμενη άδεια διήμερης απόσταξης.

Τα τελωνεία, τους παραπέμπουν σε ιδιώτες, για να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία, φυσικά με το αζημίωτο, ενώ αυτό μέχρι πέρυσι, γινόταν δωρεάν από τους υπαλλήλους των τελωνείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέχρι πέρυσι διαδικασία ήταν η εξής: Οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί, έκαναν αίτηση στη διεύθυνση Γεωργίας και έπαιρναν βεβαίωση για τις ποσότητες στέμφυλων που δικαιούνταν, βάσει των αμπελιών που είχαν. Στη συνέχεια, στα Τελωνεία, μέσω του συστήματος TAXIS υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις μέσω των υπαλλήλων, τυπώνονταν τα έντυπα, πλήρωναν το παράβολο και έπαιρναν από άλλο υπάλληλο του Τελωνείου, την άδεια. Αυτό προκαλούσε ουρές και ασφυκτικές καταστάσεις στα τελωνεία, την περίοδο που γίνονταν οι αιτήσεις (τέτοια εποχή περίπου) και οι υπάλληλοι είχαν τεράστιο φόρτο εργασίας. Φέτος λοιπόν, προφανώς εξ αυτού του λόγου, οι αμπελοκαλλιεργητές παραπέμπονται από υπαλλήλους σε ιδιώτες, με το αζημίωτο όμως.

Αυτή η αλλαγή, που έχει σχέση με το παραπάνω έξοδο, προκάλεσε διαμαρτυρίες παραγωγών και ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμά Ψύρρα. Παραγωγοί, με τους οποίους μίλησε η «Ε» σημειώνουν ότι οι νεώτεροι παραγωγοί μπορούν να χειριστούν υπολογιστές και να κάνουν μόνοι τους τις αιτήσεις, οι άλλοι θα μπορούν να καθοδηγούνται από υπαλλήλους. Εξάλλου, πολλοί φορολογούμενοι συμπληρώνουν μόνοι τους τις φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά, που είναι και πιο δύσκολη διαδικασία.

Το θέμα είναι ακόμα στην αρχή, γιατί οι ηλεκτρονικές αιτήσεις άρχισαν την 1η Οκτωβρίου, από παραγωγούς της Λάρισας και των Φαρσάλων, που είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ενδιαφερομένων. Τις επόμενες ημέρες (από 15 Οκτωβρίου) μπαίνει στο «παιχνίδι» και η συντριπτική πλειοψηφία των αμπελοκαλλιεργητών ( Ελασσόνα, Δαμάσι, Τύρναβος, Αγιά) και γενικά το θέμα, αφορά χιλιάδες παραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ελευθερία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης