Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται ο Υμηττός και η Λακωνία, ενώ μεγάλες φωτιές μαίνονται από την Παρασκευή στη Νεμέα Κορινθίας και στη Μαλακάσα. Επί ποδός ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή των εθελοντών στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που η εικόνα σε όλα τα μέτωπα παρουσιάζει βελτίωση, η Πυροσβεστική αναμένει το πρώτο φως της ημέρας, προκειμένου να εκτιμήσει της κατάστασης, καθώς αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων.

Στην περιοχή του Καρέα ένα σπίτι και μια ταβέρνα καταστράφηκαν από τη φωτιά. Δραματικές ώρες και για τους κάτοικους της Αργυρούπολης κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, καθώς και για όσους κατοικούν στις παρυφές του Υμηττού στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Επί τόπου επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 55 μέλη πεζοπόρου τμήματος, 60 εθελοντές, ενώ συνδράμουν 30 οχήματα ΟΤΑ. Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν με την έλευση του σκότους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η εικόνα του μετώπου έχει βελτιωθεί, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στο σημείο κόπασα. 

Χρειάστηκε η εκκένωση του μοναστηριού του Αγ. Ιωάννη στον Καρέα, με 40 καλόγριες να απομακρύνονται προληπτικά. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. Προληπτικά εκκενώθηκε το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα. Πέντε άτομα και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ζημιές υπέστη ο αύλειος χώρος της ταβέρνας «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» στον Βύρωνα.

Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στο zougla.gr και έκαναν λόγο για εμπρησμό.

Βρήκαμε γκαζάκια

Ακούσαμε εκρήξεις

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πύρινα μέτωπα.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου του έγινε ενημέρωση στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) από τον -μέχρι πρότινος- Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα για την εξέλιξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών. Βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Πύρινη λαίλαπα στη Λακωνία

Στη Λακωνία δύο χειριστές ενός canadair πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση κοντά στον οικισμό Φαρακλό. Οι πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους. Τέσσερις οικισμοί (Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Παραδείσι) και δύο παιδικές κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν. Το Λιμενικό Σώμα βοήθησε στην απομάκρυνση λουόμενων από δύο παραλίες (Προφήτη Ηλία και Αγίας Μαρίνας) στον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα, ελήφθη απόφαση για την προληπτική απομάκρυνση των ασθενών στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης.

Επί ποδός βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα (5:25) 130 πυροσβέστες (με 51 οχήματα) και 39 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχείρησαν – έως την έλευση του σκότους- τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Όπως μετέδωσε το Mega, τουλάχιστον 17 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί στη Νεάπολη, ενώ στο Φαρακλό υπέστησαν ζημιές δύο σπίτια και το δημοτικό σχολείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα, χάρη στην μείωση της έντασης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στις φλόγες δασική έκταση στη Μαλακάσα

Η φωτιά στη Μαλακάσα εκδηλώθηκε στις 15.30 το μεσημέρι. Στο σημείο βρίσκονται 40 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις επιχειρήσεις συνδράμουν και 12 οχήματα ΟΤΑ.

Νωρίτερα, χρειάστηκε η εκκένωση δύο κατασκηνώσεων, με 120 παιδιά να απομακρύνονται προληπτικά από τις εγκαταστάσεις.

Μαίνεται η φωτιά στη Νεμέα

Στο μεταξύ πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση κοντά στη Νεμέα και συγκεκριμένα στην περιοχή Σπαθοβούνι Κορινθίας. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Φωτορεπορτάζ του zougla.gr στον Υμηττό

Αργυρούπολη


Ηλιούπολη



Σημαντική η συνδρομή εθελοντών



Περιοχή Καρέα

(Καπνός έχει καλύψει τις περιοχές του Βύρωνα, του Καρέα και της Ηλιούπολης)

(Εικόνες από την Ηλιούπολη)

(Εικόνες από τον Νέο Κόσμο)

(Ελικόπτερο μεταβαίνει στον Υμηττό για να συνδράμει στην κατάσβεση)

(Η πυρκαγιά όπως φαίνεται από την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας)

Η φωτιά όπως φαίνεται από τη Σαλαμίνα



Oι μοναχές που απομακρύνθηκαν από το μοναστήρι

Η φωτιά όπως φαίνεται από τη Βούλα

Ελικόπτερα επί το έργον

Η φωτιά όπως φαίνεται από την Αίγινα

Εναέρια μέσα στον Καρέα

Φωτιά στον Βύρωνα



Στάχτη και αποκαΐδια στον Καρέα



Λακωνία

Οπτικοακουστικό υλικό από κάμερα ασφαλείας στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Νεάπολης




σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης